Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Naiset käynnistivät maaottelukautensa voitolla Tanskasta

 
Naiset käynnistivät maaottelukautensa voitolla Tanskasta

Suomen naisten koripallomaajoukkue käynnisti maaottelukautensa hakemalla lauantaina Tikkurilan Urheilutalolla 79-58 (43-26)-voiton Tanskasta. Viikko sitten valmistautumisensa kesäkuun EM-karsintoihin aloittanut Suomi jäi vielä kauaksi parhaastaan, mutta joukkueen taisteleva yleisilme sekä runkopelaajien ja uusien kasvojen suoritukset lupaavat hyvää jatkon kannalta.

Lauantain maaottelu oli sekä Suomelle että Tanskalle kesän ensimmäinen, ja pelaamattomuus näkyi sekä isäntien että vieraiden joukkuetekemisessä. Suomi oli kuitenkin paitsi pelaajamateriaaliltaan, myös rutiinisuoritustasoltaan selkeästi tanskalaisvieraitaan edellä ja haki helpohkon 79-58 (43-26)-voiton maaotteluavauksessaan.

Päävalmentaja Tommi Koskinen marssitti Tanska-maaotteluun kentälle koko 14 pelaajan maajoukkuerinkinsä ja jakoi peliaikaa koko ryhmälleen tasaisesti, kuudesta minuutista 26 minuuttiin. Vaikka Tanska onnistui ajoittain horjuttamaan kotijoukkueen tekemistä paikkapuolustuksellaan ja hyökkäyslevypallopelaamisellaan, Koskisen peluuttaessa kokeneimpia pelaajiaan Suomi onnistui aina katkaisemaan tanskalaisrynnistykset omilla 8-0/10-0-kiskaisuillaan.

- Yleisilme oli hyvä ja yritteliäs, ja joukkue oli iloisella mielellä liikenteessä, Koskinen arvioi avausottelua.

- Sekoitimme pakkaa tietoisesti peluuttamalla 14 pelaajaa, mikä on koripallo-otteluun ihan liian suuri määrä. Tänään kävi vielä niin, että aina kun käskin pelaajaa valmistautumaan vaihdosta kentälle, kentällä oleva viisikko alkoi päästä vauhtiin.

Kokemus oli lauantaina rautaa. Suomen maajoukkueen viime vuosien runkopelaajista parhaan illan pelasi viime kauden Espanjan kakkosliigan Aguere Teneriffassa pelannut Heta Korpivaara (16/5), jonka lisäksi Tiina Sten (15/4/2 blokkia) pääsi vireeseen ottelun loppua kohden ja naisten SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi äänestetty Dionne Pounds (14/4/3 riistoa) upotti heittonsa hyvällä prosentilla.

Taru Tuukkanen (6/2) ja Minna Sten (3/3/3 blokkia) aiheuttivat puolustuksellaan tanskalaisille suuria vaikeuksia päästä korin alle, ja paluun maajoukkuepaitaan tehnyt Reetta Piipari (3/2) ihastutti yleisöä oivaltavalla pelinjohdollaan. Suomen puolustuspään onnistumisesta joukkueena kertoo puolestaan Tanskan 24 pallonmenetystä ja vaisu pelitilanteiden heittoprosentti (34,0%).

- Meillä oli Tanskaa enemmän pelaajia, joilla on kokemusta kansainvälisistä ympyröistä. Se näkyi siten, että saimme muutaman kerran muutaman pisteen "runeja", jotka tiputtivat Tanskan kyydistä, Koskinen arvioi.

Ottelua seurasi Tikkurilassa 180 silmäparia.

Tulokkailla onnistunut ilta
 
Lauantaina kentällä nähtiin myös monia uusia kasvoja, sillä peräti viisi pelaajaa pelasi ensimmäisen ottelunsa Suomen naisten maajoukkueen paidassa.

Tulokkaista ennakkoon suurinta mielenkiintoa on herättänyt North Carolina Tar Heelsin yliopiston huippujoukkueen takapelaaja Krista Gross (5/1), joka uurasti debyytissään runsaat 17 minuuttia. Gross ajoi fysiikallaan ja pitkillä käsillään tanskalaistakamiehet ja -laiturit lukuisiin huonoihin ratkaisuihin, jonka lisäksi hän onnistui kolmannella jaksolla kahdesti korinteossa kolmen sekunnin alueelta.

- Peliin tullessa vähän jännitti, kun tämä oli kuitenkin ensimmäinen maaotteluni. Joukkue on ottanut minut hyvin mukaan ja matsista jäi hyvä olo, arvioi ensiesiintymistään sujuvasti suomea puhuva Gross, jonka otteita seurasi katsomosta käsin kymmenkunta perheenjäsentä ja sukulaista.

- Nyt pitää tottua eurooppalaiseen pelityyliin ja -sääntöihin ja meidän puolustuspelaamiseen. Tässä on kuitenkin ihan hyvin aikaa ennen karsintoja.

Ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa antoivat myös Evita Iiskola (2/0), Henna Koponen (3/3), Linda-Lotta Lehtoranta (0/0) sekä Hanna Vapamaa (7/1). Tulokkaiden joukkoon voidaan myös laskea 1993 syntyneiden ikäluokkaa edustava Anette Juvonen (2/1), joka pelasi viime kesänä kaksi naisten maaottelua. Kaikki tulokkaat käyttivät peliminuuttinsa tehokkaasti hyödykseen puolustuspäässä, jonka lisäksi Vapamaan ennakkoluulottomuus hyökkäyspäässä näkyi pistesarakkeessa.

- Kaikilla tulokkailla oli selvästi näkyvissä vähän jännitystä ja kipsiä, mikä on ihan ymmärrettävää ensimmäisessä maaottelussa. Tyytyväinen olen kuitenkin kaikkien suoritukseen. Kaikki ovat päässeet sisään joukkuekonseptiin ja noudattivat joukkuepelin sääntöjä, Koskinen arvioi.

Suomi kohtaa Tanskan uudelleen Tikkurilassa sunnuntaina klo 14:00. Ryhmä pelaa edelleen 14 pelaajan voimin.

- Samalla kokoonpanolla jatketaan huomenna, mutta vähän rauhallisemmalla vaihtokarusellilla. Huomenna koko porukan täytyy onnistua paremmin erityisesti taistelupalloissa; oman pään levypallotilanteissa Tanska vei lähes järjestäen kaikki levyt, joissa pallo pomppasi kerran tai enemmän. Meidän pitää olla kovempia ja röyhkeämpiä, ennakoi Koskinen sunnuntaita.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle