Suomelle niukka avaustappio Portugalissa

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen urakka maailmanliigassa käynnistyi lauantaina Portugalissa niukalla tappiolla. Isäntäjoukkue jätti Suomen yhteen lohdutuspisteeseen numeroilla 3-2 (23-25, 27-25, 25-21, 24-26, 15-13).

Portugalilla oli Povoa de Varzimissa pelatussa ottelussa yksi ottelupallo neljännessä erässä jo täyteen kolmen pisteen saaliiseenkin, mutta Suomi taisteli vielä erän itselleen rajulla loppurutistuksella.

Suomen hyökkäyspelissä on vielä kauden alussa parannettavaa, mutta pelissä oli paljon hyvääkin. Suurimmat ongelmat olivat nelospaikan vastaanotto-hyökkäyksessä.

Konstantin Shumov napsi ennätykselliset 12 torjuntaa ja Mikko Oivanen takoi Suomen maailmanliigan piste-ennätyksen 32 pistettä. Shumovin kokonaissaaliiksi tuli miehen ennätys 17.

Avauserässä Suomi nousi lopussa takaa erävoittoon ja toisessa kotijoukkue teki saman tempun. Kolmas oli puolestaan Hugo Gasparin (17 pistettä) tultua toisen erän lopussa joukkueen hakkuriksi isäntien hallussa selvemmin.

Gasparin tuloa kentälle Valdir Sequeiran tilalle voidaan pitää Portugalin pelin suurimpana yksittäisenä muutoksena. Joukkueen parhaimmistoa olivat myös keskeltä 17 pistettä mieheen tehneet keskipelaajat Joao Jose ja Joao Malveiro. Etenkin Josen käännöt olivat suomalaisille myrkkyä.

Myös libero Carlos Teixeira oli etenkin puolustuksissa erinomainen ja 21-vuotias passari Tiago Violas löysi hyvin hyökkääjänsä.

Suomen aloitusseitsikon muodostivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Mikko Oivanen, yleispelaajat Antti Siltala ja Urpo Sivula, keskitorjujat Matti Oivanen ja Konstantin Shumov sekä maailmanliigan ensikertalaisena libero Jarmo Korhonen.

Päävalmentaja Daniel Castellani pyöritti yleispelaajaosastoaan kentällä runsailla vaihdoilla. Antti Siltalan saaliiksi tuli yhdeksän pistettä, terävästi paluun maajoukkueeseen maailmanliigassa kolmannessa erässä tulleen Tuomas Sammelvuo kahdeksan, Matti Hietasen neljä ja Urpo Sivulan yksi. Jari Tuominen käväisi kentällä jokaisessa erässä torjuntavaihdossa.

Toisena keskipelaajana Suomella Matti Oivanen teki 10 pistettä. Eemi Tervaportti on päässyt puolestaan nopeasti mukaan joukkueen kuvioiden rakenteluun, mutta keskipeliä on varmasti luvassa jatkossa enemmän.

Joukkueet kohtaavat heti sunnuntaina uudelleen kello 18 Suomen aikaa.