Ukrainan kolmoset kaatoivat Suomen EM-karsintakenraalissa

Suomen naisten maajoukkueen EM-karsintoihin valmistava turnaus Liettuan Druskininkaissa päättyi sunnuntaina kolmanteen perättäistappioon, kun tuleva EM-karsintavastustaja Ukraina vei loppuhetkien kovilla kolmosillaan voiton Suomesta pistein 67-74 (33-34). Maajoukkue matkaa seuraavaksi Unkarin Soproniin, jossa viisi joukkuetta tavoittelee EM-kisapaikkaa 3.-8. kesäkuuta.

Lauantaisen Valko-Venäjä-ottelun tapaan Suomi roikkui voitossa kiinni pitkään myös sunnuntaina. Joukkueet etenivät käytännössä 38 minuuttia kori korista. Loppuhetkillä ratkaisijoiksi nousivat Ukrainan pelätyt kaukoheittäjät, jotka heittivät kahden minuutin aikana kolme kovaa kolmosta pedaten joukkueelleen 67-74 (33-34)-voiton.

- Kori kerrallaan mentiin ja johtoasema vaihtui koko ajan. Saimme taas tärkeää oppia loppuhetkien pelaamisesta. Ukraina pisti tänään isot heitot sisään, mutta ottelu olisi voinut kääntyä kummalle tahansa, tiivisti päävalmentaja Tommi Koskinen.

Suomi osoitti sisukkuutensa erityisesti korien alla. Vaikka Suomi jäi levypallopelissä altavastaajaksi edellisten viikonloppujen Tanska- ja Portugali-otteluissa, sinivalkoiset veivät Ukrainaa vastaan levypallot nimiinsä 42-41. Erityisen vahva oli Suomen panos hyökkäyslevypalloissa, sillä joukkue noukki parimetrisen ukrainalaissenttereiden siimeksestä peräti 18 hyökkäyspään irtopalloa.

- Toisen mahdollisuuden pisteillä pystyttiin rokottamaan Ukrainaa paikoin aika pahasti. Olemme olleet läpi turnauksen levypalloissa ihan eri joukkue kuin Tanskaa ja Portugalia vastaan, Koskinen huomautti.

Koskisen mukaan joukkueen puolustuspeli otti kuitenkin takapakkia. Siinä, missä Suomi onnistui pitämään Liettuan ja Valko-Venäjän alhaisissa pisteissä viikonlopun aiemmissa otteluissa, ukrainalaispelaajat pääsivät tekemään paikoin hyvin helppoja koreja suomalaispelaajien edestä.

- Emme olleet puolustuksessa edes samalla tasolla kuin Portugalia vastaan. Hävisimme jatkuvasti 1-1-tilanteita. Jos olisimme olleet puolustuspäässä valmiimpia, meillä ei olisi ollut tänään mitään hätää.

Kehitystä joka osa-alueella

Suomen tehokkain oli tupla-tuplan nakutellut Heta Korpivaara (20/10), joka oli hetkittäin ukrainalaispuolustukselle täysin pitelemätön. Taru Tuukkanen (14/6) pelasi turnauksen parhaan pelinsä, Minna Sten (10/2) toi omilla vahvuuksillaan apua molempiin kenttäpäätyihin ja Dionne Pounds (8/4/6 syöttöä) ilahdutti joukkuetovereitaan oivaltavilla syötöillään. Huomioitavaa on myös Krista Grossin (1/8) panos levypallopelaamisessa.

Vatsataudista kärsivä Tiina Sten (4/3) pelasi muutaman minuutin ensimmäisellä puoliajalla, mutta puki tauolla siviilivaatteet ylleen.

Vaikka Suomi hävisi turnauksen kaikki kolme otteluaan, Koskinen piti joukkueensa kokonaisesitystä hyvänä. Kehitystä tapahtui pelin jokaisella osa-alueella, ja Ukraina-ottelussa Suomi sai eliminoitua mustat hetket, jotka koituivat joukkueen kohtaloksi Liettuaa ja Valko-Venäjää vastaan.

- Pelasimme ihan Euroopan huippujoukkueita vastaan ja pystyimme pelaamaan jokaisessa matsissa voitosta. Tämä turnaus toi itseluottamusta tekemiseen.

Erityisen tärkeänä Koskinen piti peliä Ukrainaa vastaan.

- Nyt näimme, mitä EM-karsinnoissa on odotettavissa. Meidän ei tarvitse esittää ihmeitä, Ukraina on voitettavissa ihan normaalilla puolustuspelillä.

Maajoukkue palaa sunnuntai-iltana Suomeen ja matkaa ensi viikon torstaina Unkarin Soproniin. Suomi kohtaa Sopronissa 3.-8. kesäkuuta järjestettävissä EM-karsinnoissa Ukrainan lisäksi Unkarin, Bulgarian ja Hollannin. Lohkon voittaja pelaa viimeisestä EM-kisapaikasta karsintafinaalissa toisen karsintalohkon voittajaa vastaan 12.-15. kesäkuuta.