Suomi suuntaa Unkariin nöyränä, voitontahtoisena

Suomen koripallomaajoukkue otti torstai-aamuna suunnan kohti Unkarin Szolnokia, jossa se kohtaa isäntämaan omassa EM-karsinta-avauksessaan perjantaina. Matkaan lähti nöyrä, mutta nälkäinen ”susilauma”, joka haluaa palata ensi maanantaiksi kotiyleisön eteen 1-0-voittosuhde tilillään.

Unkari avasi oman EM-karsintasavottansa Portugalissa ottelulla, joka venyi keskiviikon puolelle Suomen aikaa. Portugali voitti ottelun lukemin 71-66.

Suomen maajoukkuetta tulos ei tässä vaiheessa hetkauttanut suuntaan tai toiseen. Silti ottelua seurattiin silmä kovana.

- Portugali pelasi suurella intohimolla ja itseluottamuksella. Samalla se näytti, että sitä ei ole helppo voittaa kotona, kommentoi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Varmaa on se, että perjantaina Suomea vastaan astelee sisuuntunut Unkari, jonka EM-kisahaaveet kokisivat kovan kolauksen toisen tappion myötä.

- Hyvin nöyrillä mielin lähdemme Unkariin, Dettmann jatkaa.

Unkari ei näyttänyt Portugalia vastaan, etenkään toisella puoliajalla, parasta osaamistaan. Sen vaarallisuudesta ei kuitenkaan ole epäselvyyttä suomalaisleirissä.

- Kun vertaa parin vuoden takaiseen Unkariin, jonka kohtasimme EM-karsinnoissa, on nykyinen joukkue liikkuvampi ja selvästi kehittynyt. Joukkueella on hyviä kaukoheittäjiä ja se liikuttaa palloa parhaimmillaan erittäin hyvin.

Suomi kohtasi Unkarin vuonna 2008 kahdesti EM-karsinnoissa voittaen tuolloin molemmat joukkueiden kohtaamiset. Vuotta myöhemmin, Unkarin aloitettua sukupolvenvaihdoksen, Suomi taipui valmistavassa maaottelussa Körmendissä luvuin 89-85.

- Unkari on monella tapaa meidän näköinen joukkue, mutta uskon meidän joukkuekonseptin olevan vahvempi, Dettmann arvioi.

Joukkueen ja puolustuksen nimeen

Joukkuekonseptiin uskoo myös Suomen tähtitakamies Teemu Rannikko. Hän nostaa laajan materiaalin Suomen vahvuuksista korkealle.

- Meillä on 14 kundia nyt tässä ringissä ja kaikki voi nostaa surutta vaikka aloitusviisikkoon. Se on meille valtava etu, koska kenenkään ei tarvitse pelata ylipitkiä jaksoja, kaikki voivat jättää kentälle kaikkensa ja aina on tuoreita jalkoja tarjolla, analysoi Rannikko.

Suomen pelitavalle ”tuoreiden jalkojen” merkitys on tärkeä joukkueen pyrkiessä pitämään tempoa yllä niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa.

- Puolustus kun saadaan toimimaan, meitä vastaan ei helppoja koreja tehdä, Rannikko linjaa.

Suomelle puolustuspelaaminen on ollut jo vuosia tekemisen keskipisteessä ja tänä vuonna se on ollut vastustajiaan kohtaan erityisen tyly. Ylivoimaisen Pohjoismaiden mestaruuden siivittämänä Suomi on pitänyt vastustajat nuhteessa päästäen ainoastaan 66 pistettä ottelua kohden, kun toisessa kenttäpäädyssä korisukka on heilunut 92 pisteen edestä.

PM-turnauksen jälkeen voitot MM-kävijä Saksasta olivat omiaan nostamaan itseluottamusta entisestään.

- Saksa oli meille hyvä mittari fyysisine otteluineen. Pitää kuitenkin muistaa, että harjoituspelit ovat harjoituspelejä. Perjantaina, kun kentälle astutaan, Unkari ei taatusti ajattele keitä Suomi on niissä kaatanut, päättää Italiassa ammattilaisena pelaava Rannikko.

Perjantainen Unkari-Suomi-ottelu käynnistyy klo 20 Suomen aikaa. URHOtv näyttää pääkanavallaan ottelun ensimmäisen puoliskon nauhoitettuna, jonka jälkeen seuraa suora lähetys toisesta puoliajasta. Netistä ja URHOtv Totalilta myös ensimmäinen puoliaika on katsottavissa suorana lähetyksenä.

Maanantaina 15.8. Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa kotiyleisön edessä, kun Helsingin Jäähallin siirtoparketilla vastaan asettuu Portugali. Klo 19 käynnistyvään kamppailuun on ennakkoon myyty reilusti yli 5000 lippua.

Kolmen joukkueen EM-karsinnasta kaksi parasta selviytyy 31.8. Liettuassa käynnistyviin EM-kisoihin.