Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Tyrmäävälle Suomelle ensimmäinen EM-kisavoitto 34 vuoteen

 

Tyrmäävälle Suomelle ensimmäinen EM-kisavoitto 34 vuoteen


Suomen koripallomaajoukkue avasi voittotilinsä EM-kisoissa ja teki sen mahtavan esityksen siivittämänä. Hyökkäyspään viimeisetkin lukot auki saanut Suomi iloitteli Bosnia-Hertsegovinasta vakuuttavan 92-64-voiton ja ilmoittautui mukaan taisteluun EM-alkulohkon jatkopaikoista. Voitto oli Suomelle EM-kisoissa ensimmäinen 34 vuoteen.

Suomi eteni ennen EM-kisoja voitosta toiseen voittaen peräti kymmenen peräkkäistä ottelua. Voitoista huolimatta Suomen peli ei otteluissa ollut joukkueen omaavan potentiaalin tasolla. Lauantaina Bosnia-Hertsegovinaa vastaan se oli; Suomen puolustus sammutti vastustajan tähdet ja hyökkäyspäässä ”susijengi” onnistui niin läheltä kuin kaukaakin laajalla rintamalla.

- Pelattiin hienoa puolustusta ja pistettiin heitot sisään. Fanit olivat uskomattomia – aivan kuin olisi kotikentällä pelannut, kiitteli vahvaa EM-turnausta pelaava Petteri Koponen.

EM-kisojen alkupäivinä tyhjyyttään ammottanut Alytus Areena oli lauantaina täyttynyt suomalaisfaneista, jotka pitivät kiitettävää meteliä. Suomi imi kannustuksesta ekstraenergiaa ja silminnähden nautti pelaamisesta.

- Tämä voitto on omistettu Paavolle (Arhinmäki) ja kumppaneille! Paavo antoi turnauksen alussa sysäyksen joukkueelle saapumalla kannustamaan joukkuetta ja tänään fanit olivat hienolla tavalla läsnä. Tämä oli osoitus siitä, että koripallo on vahvasti matkalla suomalaissydämiin, innostui Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki oli Liettuassa seuraamassa Suomen avausottelua viime keskiviikkona Kroatiaa vastaan.

Suomi tyrmäsi Bosnian ottelun kolmannella neljänneksellä, jonka se vei nimiinsä 34-18. Suomi sai loistavan alun jaksolle, kun Shawn Huff hakeutui kaksi kertaa peräkkäin korintekotilanteeseen korin alle. Sasu Salinin onnistuttua kolmosessa ja Petteri Koposen aiheuttaessa väkevillä ajoillaan ongelmia bosnialaispuolustukselle, alkoi hallissa raikua ”hakkaa päälle”-huudot, joiden siivittämänä Suomi venytti neljän pisteen puoliaikajohtonsa (42-38) kuudessa minuutissa 14 pisteeseen (61-47).

- Pitää antaa kunnia isoille miehillemme, jotka tekivät hienoa duunia skriinien kanssa. Minulla oli niiden ansiosta aivan vapaa väylä korille monta kertaa, EM-kisojen korintekijätilaston kärkikymmenikössä oleva Koponen kertoi.

”Odotettu voitto”

Suomen onnistui avauspuoliskosta lähtien horjuttaa Bosnia-Hertsegovinan hyökkäyspelaaminen mukavuusalueiden ulkopuolelle. Joukkueen pelätty tähti, Euroliigan korintekijätilaston nelonen Mirza Teletovic pysyi Tuukka Kotin ja Kimmo Muurisen yhteistyöllä hellässä huomassa, yritti pakotettuja ratkaisuita, eikä tehnyt ottelussa kuin kuusi pistettä.

- Hyvin saatiin kaveri (Teletovic) Kimmon kanssa ahtaisiin paikkoihin ja pakotettua vaikeisiin ratkaisuihin. Ehkä hän myös hieman turhautui, jonka huomasin siitä, että hän ryhtyi hakemaan ensisijaisesti syöttöä, kuittasi Kotti oman ja Muurisen puolustuspanoksen.

Ilman ”amerikkalaisvahvistus” Henry Domercantin huimaa heittopeliä Bosnia-Hertsegovina olisi pudonnut suomalaiskyydistä jo ennen puoliaikaa. Eurokentillä kovia meriittejä niittänyt Domercant nakkasi ensimmäisen 20 minuutin aikana 18 pistettä eli lähes puolet bosnialaisten pisteistä.

Toisella puoliajalla entisestään tiivistynyt suomalaispuolustus vapautti Suomen iloiseen hyökkäyspeliin. Koposen ajojen ohella Mikko Koiviston heitot, Gerald Leen korinalusliikkeet, Hanno Möttölän kovat korit ja Suomen pallonliikuttelu jäivät läsnäolijoille yleisen hurmostilan lisäksi päällimmäisenä mieleen.

Suomen edellinen voitto EM-kisoissa oli lähes 34 vuoden takaa, sillä suomalaiset olivat voittaneet edellisen pelinsä EM-koreilla 23.9.1977, jolloin kaatui Ranska niukasti 73-72.

Voiton riemukkuudesta huolimatta Suomi otti sen vastaan rauhallisesti, kokonaiskuvaa unohtamatta.

 - Odotettu voitto. Se, joka pitikin ottaa, täräytti maajoukkuekapteeni Möttölä suomalaisfanien juhliessa.

Lähes kaiken kokeneelle Möttölällekin Bosnia-Hertsegovinan voittaminen oli uusi elämys. Möttölä oli ainoana pelaajana mukana Suomen nykyjoukkueesta vuoden 1995 EM-kisoissa, joissa suomalaiset hävisivät kaikki ottelunsa.

- Tämä turnaus tai tämä voitto ei ole mikään palkinto, vaan osoitus siitä, että kuulumme tänne. Toivottavasti tämä osoitti sen viimeisillekin epäilijöille.

- Totta kai voitto tuntuu hyvältä, kun se tuli vielä tuollaisella tavalla. Hyökkäyspeli aukesi vihdoin, jatkoi kymmenen pistettä heittänyt Möttölä.

Suomen korkeimpaan pistemäärään (17) yltänyt Koivisto kiitteli joukkueen puolustusta.

- Kaikki lähti aggressiivisesta puolustamisesta. Toteutettiin pelisuunnitelmaamme juuri niin kuin halusimme ilman, että joukkoon olisi tullut mustia jaksoja.

Koiviston ja Möttölän ohella kaksinumeroisiin pistelukemiin ylsivät Koponen (14/2) ja Gerald Lee Juniori (12/2). Lisäksi Suomen sankareita olivat puolustus- ja levypallopelissä loistaneet Huff (7/6) ja Sali (9/7).

”Suomi pelasi hienoa koripalloa”

Suomen maajoukkuepelaajilla oli ottelun päätyttyä ja ensiriemun jälkeen täysi työ haastattelutilanteissa pistää toimittajille ja kaikille muillekin jäitä hattuun. Bosnia-voitto oli maukas, muttei vielä merkannut mitään.

- Ei tässä parane paljoa diivailla. Huomenna on heti tärkeä peli Makedoniaa vastaan. Saatiin luotua hyviä paikkoja korin lähellä ja kauempanakin. Pakotettiin aggressiivisuudella kaveri huonoihin paikkoihin ja pärjättiin levypalloissa. Siinä olivat voiton avaimet, kertasi tilannetta Teemu Rannikko.

Suomen ylistämiseen äityi myös Bosnia-Hertsegovinan päävalmentaja Sabit Hadzic, joka suojatit kaatoivat torstaina Montenegron.

- Suomi pelasi hienoa koripalloa. Tiesimme etukäteen, että tästä tulee vaikea ottelu ja sanoin sen heti Montenegro-pelin jälkeen. Suomi oli erinomaisen hyvä molemmissa kenttäpäädyissä. Meillä oli kenties hieman jalat ilmassa Montenegro-voiton jälkeen, pyöritteli Hadzic päätään.

Sunnuntaina Suomi kohtaa Makedonian, joka lauantaina villitsi sankoin joukoin Alytusiin saapuneet kannattajansa voittamalla ”paikallistaistossa” Kreikan 72-58. Makedonialaisleirissä tunnelmat ovat korkealla, mutta Bosnia-voiton myötä myös Suomen itseluottamus on kohdallaan.

- Olemme näyttäneet pystyvämme pelaamaan parhaiden kanssa, kun olemme mahdollisuuden siihen itsellemme hankkineet. Huomenna on uusi peli ja uudet haasteet, päätti Dettmann.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle