Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Petri Virtanen heitti Suomelle voiton, piti jatkotoiveet elossa

Veikkausvinkit

 

Petri Virtanen heitti Suomelle voiton, piti jatkotoiveet elossa


Suomen koripallomaajoukkue hoiti hommansa, voitti Montenegron lukemin 71-65 (36-40) ja piti elossa haaveensa selviytymisestä Euroopan 12 parhaan joukkoon. Suomen sankariksi nousi vaihdosta peliin tullut Petri Virtanen, joka heitti suomalaisittain vapauttavat pisteet. Suomen mahdollinen pääsy EM-jatkosarjaan lepää nyt maanantain kahden viimeisen lohko-ottelun tulosten varassa.

Suomen juntturaan mennyt hyökkäyspelaaminen rentoutui Montenegroa vastaan kolmannella jaksolla, kun Petri Virtanen vapautti Suomen pitkään jatkuneen takeltelun kaukoheittopelissä. Virtanen napautti kahdesti kaaren takaa kolmosen pussin pohjaan ja hetken päästä Mikko Koivisto lisäsi Suomen pistetiliä yhdellä onnistuneella kolmosella.

Päätösjaksolla Suomi hankkiutui johtoasemaan ja kesti loppuhetkien hermopaineen. Virtanen sai kunnian käydä vapaaheittoviivalta sinetöimässä Suomen voiton.

Kun ottelua oli 20 sekuntia jäljellä, Suomi johti 68-65 ja Montenegron Nikola Pekovic sai virhetilinsä täyteen rysäkässä, jossa Gerald Lee Junior sai tällin päähänsä. Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann käski kentälle Virtasen heittämään vapaaheittoja loukkaantuneen Leen tilalle. Virtanen upotti molemmat heitot ja vielä hetken päästä yhden lisää.

- Henkka (Dettmann) kysyi, että meneekö heitot sisään ja vastasin, että meneehän ne. Tilanne oli sellainen, josta on pikkupojasta saakka unelmoinut; päästä ratkaisemaan ottelu EM-kisoissa. Vähän jännitti, mutta niinhän sen pitääkin jännittää, naureskeli aina iloinen Virtanen.

Virtasella on ollut jokakesäinen tapa ratkaista vähintään yksi maaottelu Suomelle. Eikä tämä kesä tehnyt poikkeusta, joka sai joukkuekaverit kehumaan Säynätsalon Riennon kasvattia kilvan.

- En tiedä kuinka monta minuuttia Pete (Virtanen) turnauksessa on pelannut, mutta harvakseltaan joka tapauksessa. Vaatii aika paljon luonnetta tulla tiukkaan paikkaan ja pistää kaksi kaukoheittoa ihan keskelle keksintöä. Kova jätkä!, luonnehti Kotti, joka on maajoukkuematkoilla ollut Virtasen huonekaveri pian vuosikymmenen ajan.

- Pete on tehnyt pitkän päivätyön maajoukkuepaidassa. Jos joukkueesta yhden pelaajan voi valita ottelun ratkaisijaksi, niin kyllä sen Petelle mielellään suon. Yhdeksän pistettä yhdeksässä minuutissa ja pelin ratkaisija. Lämmittää sydäntä, iloitsi Teemu Rannikko.

”Penkki voitti pelin meille”

Suomi oli onnistunut kokoamaan itsensä sunnuntaisen, katkeran Makedonia-tappion jäljiltä.

Henkiin puhalletut mahdollisuudet EM-jatkosarjasta sai Suomen pelaamaan alusta lähtien suuremmalla energialla ja yritteliäämmin kuin vastustaja. Suomi taisteli puolustuksessa ja painui hyökkäyskorille irtopallojen perään. Suomi veikin ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana uskomattomat 11 hyökkäyslevyriä, joiden kautta hankituista toisista mahdollisuuksista se teki jakson aikana 12 pistettä.

Susijengi pääsi pienelle karkumatkalle Montenegron virhevaikeuksien myötävaikutuksella. Vuorenkokoinen Nikola Pekovic sai toisen virheensä jo viiden minuutin pelin kohdalla. Suomi lisäsi liikkuvuutta siirtymällä kolmen takamiehen viisikkoon. Pekovicin istuessa penkillä Suomi vei kolmen minuutin jakson 10-1 ja siirtyi 21-12-johtoon ennen kuin Montenegron päävalmentajan Dejan Radonjicin oli pakko käskyttää Pekovic takaisin kentälle.

Edellispelejä tarkempi tuomarilinja tuotti molemmille joukkueille vaikeuksia ja toisesta neljänneksestä lähtien ottelu oli perin katkonainen. Puoliaikaan mennessä ottelussa oli vihelletty peräti 32 virhettä. Virheiden määrä ja pelitempon hidastuminen vei Suomen pois rytmistä. Avausjaksolla nähty iloinen, haastava hyökkäyspelaaminen katosi. Montenegro vastasi tilanteeseen paremmin vieden jakson alun 9-1 ja vieden koko jakson 26-11. Puoliajalle painuttiin montenegrolaisten 40-36-komennossa.

- Virheiden ja katkojen takia emme päässeet juoksemaan ja meidän täytyy juosta, jotta voimme pelata omaa peliämme. Onneksi vaihtopenkki voitti ottelun meille. Siksi me olemme tänne pelaajat valinneet ja peluuttaneet heitä, kiitteli Dettmann viitaten mm. Virtasen suorituksiin.

Suomen aloitusviisikostakin löytyi toki ratkaisijoita. Yksi heistä oli NBA-kentillä viime kauden viettäneen Pekovicin puolustajana kunnostautunut Kotti. Kotti pisti vartalonsa likoon, eikä antanut missään vaiheessa tuumaakaan periksi itseään viitisen senttiä pidemmälle ja arviolta parikymmentä kiloa painavammalle Pekovicille.

- Hyvä voitto. Meillä oli paljon energiaa alussa. Toisella jaksolla tuli virheitä ja oltiin koko ajan puoli askelta myöhässä tilanteista. Onneksi saatiin korjattua asioita puoliajalla ja parannettua puolustusta toiselle puolikkaalle, Kotti kertasi.

”Nälkä kasvaa syödessä”

Virtasen ohella Suomen hyökkäystehoista vastasivat 12 pistettä nostellut Lee sekä 11 pistettä mieheen heittäneet Kotti ja Petteri Koponen.

- Ei peli ollut mitään koriksen juhlaa. Kentällä oli aika väsynyttä jätkää, kun kyseessä oli viides peli kuudessa päivässä. Ei ollut ehkä kaunista, mutta tärkeintä olikin voitto. Luotettiin koko ajan omaan tekemiseen ja jaksettiin painaa, Koponen arvioi.

Maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä ei pelannut ottelussa lainkaan, vaikka oli pukenut pelivarusteet päälleen ja lämmitteli joukkueen kanssa.

- Alaraajavamma. Hanno tunsi alkulämmittelyssä vähän kipua ja päätimme, että on parempi peluuttaa kavereita, jotka ovat varmasti kunnossa, kuittasi Dettmann kyselyt Möttölän pelaamattomuudesta.

Montenegro-voiton jälkeen Suomen tuskaiseksi tehtäväksi jäi seurata kynsiä pureskellen kaksi illan myöhäisempää ottelua, joista Suomi toivoo Kreikan voittoa Kroatiasta sekä Makedonian voittoa Bosnia-Hertsegovinasta. Kyseisillä lopputuloksilla Suomi etenisi sensaatiomaisesti Euroopan 12 parhaan joukkoon.

- Niinhän ne sanovat, että nälkä kasvaa syödessä. On siinä jokin totuudensiemen. Jos jompikumpi illan peleistä päättyy meidän kannalta epäsuotuisasti, niin onhan se pettymys, kun pystyttiin oma osuutemme hoitamaan. Ennen turnausta ajatukset eivät ehkä olleet yhtä vahvat, kertoi Virtanen.

- Erittäin jännittävä ilta tulossa, päätti Virtanen.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle