Lentopallomiehet jatkavat Lontoon tiellä

Suomen miesten lentopallomaajoukkue jatkaa Euroopan olympiakarsintojen lopputurnaukseen. Suomi voitti Kroatian esikarsinnan finaalissa lauantaina Slovenian alkuvaikeuksien jälkeen 3-1 (15-25, 25-23, 25-22, 25-20).

Suomen urakka jatkuu ensi vuoden toukokuussa Bulgarian Varnassa. Bulgarian karsintaan tulee kahdeksan joukkuetta: isäntämaa Bulgaria, Suomi, kaksi muuta esikarsintojen lohkovoittajaa sekä maailmancupin neljästä eurooppalaisjoukkueesta (Serbia, Venäjä, Puola ja Italia) ne, jotka eivät sijoitu Japanissa kolmen parhaan joukkoon. Jos nelikosta löytyy suoran olympiapaikan saavuttajia, otetaan tilalle esikarsintojen parhaat lohkokakkoset. Suomi on siis jo varmasti paras lohkokakkosista.

Suomi tarvitsi finaalivoittoon laajaa materiaalia. Eemi Tervaportti, Olli-Pekka Ojansivu, Jukka Lehtonen olivat kaikki syttämässä joukkuetta toisessa erässä mukaan taisteluun. Loppuvaiheessa taas Mikko Oivanen palasi tasolleen varmistaen Suomelle voiton vahvalla hyökkäyspelillään.

Slovenian hakkuri Mitja Gasparini säikytteli suomalaisia vahvoilla syötöillä ja hyökkäyksillään etenkin ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä.

Suomi ei hävinnyt turnauksessa yhtään ottelua ja vain kaksi erääkin neljässä ottelussa.

Sekava alku, hyvä loppu

Päävalmentaja Daniel Castellani marssitti kentälle tutun aloitusseitsikon: Mikko Esko, Mikko ja Matti Oivanen, Konstantin Shumov, Antti Siltala, Olli Kunnari ja Pasi Hyvärinen (libero).

Hyvän alun (8-5) jälkeen rooliin astui Slovenian pelätty hakkuri Mitja Gasparini, jonka syöttövuoron vastustaja vei huimasti 1-10. Näin Slovenia hankkiutui jo kuuden pisteen johtoon (9-15). Gasparini takoi syöttövuoroon neljä ässää. Suomi vaihtoi jo putken aikana Jukka Lehtosen Konstantin Shumovin tilalle toiseksi keskitorjujaksi.

Avauserän loppu oli suomalaisittain myös synkkää, kun vain Antti Siltala pystyi vastaamaan vastustajan hyvään peliin. Erä Slovenialle kaikkiaan kuuden ässäsyötön myötä murskaavasti 15-25.

Toiseen erään Castellani palautti aloitusseitsikon, mutta jälleen Gasparini aloitti syöttämällä ässällä Slovenialle etumatkaa (1-3). Suomen pelin kaaos jatkoi vastustajan hallintaa ja pian Slovenia oli jo karannut neljän pinnan johtoon (2-6). Kapteeni Tuomas Sammelvuon tuoman hetkellisen piristyksen (7-7) jälkeen Slovenia karkasi jälleen kolmen pisteen johtoon (7-10).

Mikkojen Oivanen ja Esko saatua penkkikutsun Eemi Tervaportti ja Olli-Pekka Ojansivu saivat tilaisuutensa. Pienen piristyksen jälkeen Suomen peli mureni jälleen ja Slovenia karkasi jälleen (13-17).

Suomi heräsi kuitenkin Antti Siltalan päästessä syöttämään. Loppuun asti pelattujen tilanteiden myötä slovenialaiset putosivat kyydistä seitsemän suomalaispisteen myötä (20-17).  Erävoitto 25-irtosi harvinaisemmalla seitsikolla: Tervaportti, Ojansivu, Lehtonen, Ma.Oivanen, Sammelvuo, Siltala ja Hyvärinen.

Kolmas erä oli tasaista Mikko Oivasen palattua tasolleen hakkurina. Konstantin Shumovin ja Mikko Eskon yhden miehen torjunnat käänsivät erän lopulta Suomelle 25-22.

Neljännessä erässä Slovenia oli antautuneen oloinen, mutta toisaalta Suomen peli rullasi jo kolmen edellisen pelin malliin. Näin Suomi marssi erä- ja otteluvoittoon pistein 25-20.