Huuhkajat kärsi tappion Itävallalle

A-maajoukkue kohtasi karkauspäivänä Itävallan Klagenfurtissa ja joutui poistumaan kentältä 1-3 (0-1) –tappion kärsineenä.

Onnekas avausmaali

Peli alkoi hienokseltaan itävallan hallinnalla, mutta Suomi pääsi nopeasti peliin mukaan. Teemu Pukki pääsi väläyttelemään kärjessä nopeuttaan ja 10 peliminuutin kohdalla Alexander Ring kokeili 20 metristä, mutta Robert Almer isäntien maalilla torjui laukauksen helposti.

Varsinaisia maalipaikkoja ei kummassakaan kenttäpäädyssä kuitenkaan nähty. Pallonhallinta oli Itävallalla, mutta Suomi puolusti tiiviisti ja pyrki tilaisuuden tullen iskemään terävästi. Etenkin Martin Harnik Itävallan oikealla laidalla nousi pari kertaa vahvasti, mutta Suomen puolustus katkoi varmasti viimeiset syötöt.

Hiukan ennen puolen tunnin täyttymistä Pukki oli päästä karkuun itävaltalaisvirheestä, mutta Aleksandar Dragovic kaatoi suomalaisen varoituksen arvoisesti. Seuranneesta vapaapotkusta kapteeni Niklas Moisander pääsi puskemaan, mutta pusku jäi voimattomaksi ja Almer poimi pallon hyppysiinsä.

Pelikellon näyttäessä 32. minuuttia Itävalta siirtyi johtoon kuin varkain. Puolustus pelasi pallon taaksepäin maalivahti Lukas Hradeckylle, jonka avaus pamahti suoraan päin isäntien kärkimies Marc Jankoa, josta pallo tämän omaksikin hämmästykseksi kimposi Suomen maaliin yli Hradeckyn. Itävalta sai onnekkaasta maalista lisää virtaa ja vain reilu pari minuuttia myöhemmin puolustaja György Garics laukoi voimalla vain niukasti yli Suomen maalin.

Ensimmäisen puoliajan loppu kulki Itävallan hallinnassa ja muutaman läheltä piti –tilanteen isännät pystyivät luomaan. Juuri ennen taukovihellystä Suomikin alkoi saada taas juonesta kiinni, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei Itävallankaan maalilla nähty.

Vaihtoja jo tauolla

Tauolla päävalmentaja Mixu Paatelainen teki kaksi vaihtoa. Veli Lampi korvasi Jukka Raitalan ja Riku Riski Perparim Hetemajn. Samalla Ring putosi alemmas ryhmityksessä Hetemajn paikalle ja Riski otti Ringin paikan Kasper Hämäläisen rinnalla. Kari Arkivuo puolestaan vaihtoi laitaa puolustuksessa Lammen ottaessa oikean laitapuolustajan tontin.

Toisen puoliajan alku eteni jälleen Itävallan hallinnassa, mutta maalipaikkoja ei nähty ennen kuin 54. minuutilla. Tuolloin Julian Baumgartlingerin mainio pystysyöttö puhkaisi Suomen puolustuksen, Harnik karkasi keskeltä, ehti palloon juuri ennen Hradeckya ja puski isännät 2-0-johtoon.

Itävalta jatkoi vahvasti myös maalin jälkeen, mutta vähitellen peli taas tasaantui. 63. minuutilla Tim Sparv pääsi laukomaan hyvin, mutta pallo painui hiukan yli Itävallan maalin. Suomi sai paremmin otetta ja vaihdosta kentälle tullut Njazi Kuqi toi lisää sykettä hyökkäyspeliin. Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin tuli kuitenkin kylmää vettä jälleen niskaan. Harnik kaatui rangaistusalueella Arkivuon ja Moisanderin ahdistelussa ja pallo kiikutettiin rangaistuspilkulle, josta Andreas Ivanschitz sijoitti varmasti vasempaan kulmaan numeroiksi jo 3-0.

Kolmas maali käytännössä ratkaisi pelin ja loppu mentiin tasaisesti päästä päähän. Selkeitä maalipaikkoja ei kumpikaan kuitenkaan pystynyt luomaan ennen aivan loppua. Ensin paikka osui juuri vaihdosta kentälle tulleelle Timo Furuholmille 87. minuutilla, mutta Itävallan puolustus siivosi maaliviivalta laukauksen. Pari minuuttia myöhemmin vanha tutkapari Ojala-Furuholm löysi jyvän ja Furuholm ohjasi Suomen kavennuksen Ojalan hienosta syötöstä. Näin ottelun loppunumerot kirjattiin 3-1.