Lentopallomiesten olympiahaaveet murenivat

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen haaveet päästä mukaan Lontoon olympiaturnaukseen murenivat keskiviikkona. Suomi kärsi tappion Saksalle 1-3 (29-31, 19-25, 25-21, 16-25) ja mahdollisuudet Sofian karsintaturnauksen välieriin jäivät todella ohuiksi.

Suomen hyökkäyspeli oli tukkoista läpi ottelun Saksan ison torjunnan varjossa. Saksa myös puolusti hienosti läpi ottelun.

Suomi ei toipunut avauserän menetyksestä viiden eräpallotilanteen jälkeen enää kahteen seuraavaan erään ja hyvähenkinen Saksa käytti tilaisuutensa. Kolmannen erän Suomi hoiteli Saksan torhahdettua, mutta neljäs oli taas saksalaisten heiniä alusta loppuun.

- Yritimme saada 100 % energiaa ja taistelua peliin. Ensmmäisen erän häviäminen koko ajan johtamisen jälkeen oli shokki. Sen jälkeen pelimme ei ollut enää ennallaan, Suomen päävalmentaja Daniel Castellani totesi.

- Sanoisin, että tämä oli tasapeli. Suomi joutui pelaamaan eilen viisieräisen myöhäispelin ja me päivällä vain tunnin, mietiskeli Saksan päävalmentaja Vital Heynen.

- Saksa pelasi fiksusti ja ei tehnyt virheitä hyökkäyksessä. Ensimmäisen erän häviäminen oli meille rankkaa. Tasaisuus puuttui meiltä tänääm, Suomen kapteeni Tuomas Sammelvuo totesi.

Suomen ainoa toive on teoreettinen ja pieni. Italian pitäisi hävitä torstaina jo välieräpaikkansa varmistaneelle Saksalle, Suomen voittaa Slovakia ja vielä Italiankin hävitä Slovakialle perjantaina.

Suomi kohtaa Slovakian torstaina kello 14.30.

Saksan vasta viikon joukkueen kanssa toiminut belgialaisvalmentaja Vital Heynen voi olla ylpeä joukkueestaan ja sen ilmeestä. Erityisesti 211-senttinen keskitorjuja Marcus Böhme hääri Suomen kauhuna.

Suomelta Mikko Oivanen teki 18/+9 ja velipoika Matti 11/+4 torjuen viidesti. Torjunnat Saksa vei 10-16 ja hyökkäystehoissa vastustaja oli parempi 37%-44%.

Shumov palasi aloitukseen

Suomen avaukseen päävalmenaja Daniel Castellani teki yhden muutoksen avauspeliin verrattuna, kun Konstantin Shumov otti toisen keskitorjujan paikan Jukka Lehtoselta. Passarina aloitti Mikko Esko, hakkurina Mikko Oivanen, yleispelaajina Antti Siltala ja Olli Kunnari, keskitorjujina Matti Oivanen ja Konstantin Shumov sekä liberona Pasi Hyvärinen.

Saksan avaus oli sama kuin tiistaisessa avauspelissä: Marcus Popp, Simon Tischer, Denis Kaliberda, Marcus Böhme, György Grozer, Max Günthör, Markus Steuerwald (lib.)

Suomi tuli peliin erinomaisella sykkeellä, mutta ei pystynyt lopulta hyödyntämään jo parhaillaan kuuden pisteen etuaan (12-6). Saksan pitkä torjunta ja kova syöttö aiheutti suomalaisille vaikeuksia. Suomi ei puolestaan pystynyt kääntämään hyvää puolustustaan pisteiksi.

Suomella oli kaikkiaan viisi eräpalloa, mutta Saksa vei erän kolmannella omalla eräpallollaan 29-31. Erän lopussa Mikko Oivaselle tuli useampi virhe ratkaisevissa paikoissa.

Tiukan erän häviämisen jälkeen Suomi ei toipunut toisen erän lähtöön ja Saksa hallitsi sitä koko ajan. Erityisesti 211-senttinen keskitorjuja Marcus Böhme aiheutti suomalaisille ongelmia niin syötöillään kuin torjunnoillaankin.

Kolmannen erän alkukaan ei hyvä lupaillut. Suomi hilasi kuitenkin sitkeästi itsensä peliin neljän pisteen takaa (6-10) erävoittoon 25-21 Olli Kunnarin ja Mikko Oivasen herättyä hyvään hyökkäyspeliin.

Neljäs erä oli ohi jo heti alusta, kun Saksa karkasi avauspalloista lähtien omille teilleen. Puolustus poimi kaikki suomalaisten hyökkäykset ja Suomen päät painuivat.

Suomen pistemiehet: Mi.Oivanen 18/+9 (2 äss, hyök 16/39), Siltala 10/+3 (hyök 8/22), Kunnari 10/+2 (hyök 9/33), Ma.Oivanen 11/+4 (5 torj, hyök 6/10), Shumov 7/+6 (2 torj, hyök 5/8), Sammelvuo 3/-1 (hyök 2/8), Esko 3/+1, Hietanen 1/-1 (hyök 1/3), Tervaportti 0/0, Pasi Hyvärinen (lib.). Ei pelanneet: Olli-Pekka Ojansivu ja Jukka Lehtonen.

Saksan pistemiehet: Marcus Böhme 18/+11 (5 torj, 2 äss, hyök 11/17), Denis Kaliberda 14/+7 (2 torj), Marcus Popp 12/+9 (2 torj, hyök 10/20), György Grozer 6/-3 (hyök 6/16), Jochen Schöps 10/+5 (hyök 10/31), Max Günthör 13/+12 (4 torj, 4 äss hyök 5/7), Simon Tischer 3/0 (2 torj), Sebastian Schwarz 2/+2.
Torjunnat 10-16, ässät 5-6, syöttövirheet 9-18, hyökkäystehot 37%-44%, vastaanotto 61%-69%.

Pelipaikka: Arena Armeec, Sofia, Bulgaria