Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

 

Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon


Kotiyleisö herätti Susijengin

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

Otteluiden edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa Sveitsi kaatui kotonaan Suomelle 29 pisteen marginaalilla, mutta viikko sitten Belgian yllättäneet sveitsiläiset raatoivat Helsingin Jäähallin sudenpesässä uskomattomalla tahtotasolla. Vielä runsaat kuusi minuuttia ennen ottelun loppua vieraat johtivat lukemin 62–64.

Susijengi sai kuitenkin nykäistyä vielä ylimääräisen vaihteen pelinsä viimeisillä minuuteilla. Kimmo Muurisen (0/4) ja Sasu Salinin (8/6/5 syöttöä) jallitettua Sveitsin avainpelaajille Jonathan Dubasille (14/13) ja Stefan Petkovicille (14/5/4 syöttöä) ratkaisevat virheet vapautti Hanno Möttölä (12/3) kotiyleisön kolmosellaan, joka vei Suomen 65–64-johtoon.

Kotiyleisö sai lopulta aihetta juhlaan, kun Suomi hakeutui Petteri Koposen (24/4) johdolla viime minuuteilla ärhäkästi kohti koria ja jätti pienistä voittomarginaaleista huolimatta sveitsiläisille hyvin vähän jossiteltavaa.

– Kaikki kunnia Sveitsille. Annoimme heille ehkä alussa liikaa vapaata heittotilaa, ja he pääsivät omaan rytmiinsä. Neljännellä jaksolla saimme vihdoin oman juttumme toimimaan, vaikka kolmannelle jaksolle asti oli vaikeaa, mietti viimeisellä jaksolla 16 pistettä takonut Koponen.

– En tiedä, tuliko vähän hyvänolontunnetta, kun kisapaikka varmistui. Voi olla, että meiltä ehkä laski intensiteetti parin napsun verran.

Toijala kiitteli kotiyleisöä

Sveitsi järjestikin Jäähallin illassa 4431-päiselle kotiyleisölle shokkialun, kun kuuden minuutin pelin jälkeen taululla komeilivat 1-9-lukemat. Susijengi onnistui ensimmäisessä pelikorissaan vasta runsaan seitsemän minuutin pelin jälkeen.

Avausjakson lopussa Möttölä ja Roope Ahonen (5/0) toivat kahdeksaan pallonmenetykseen sortuneen Suomen 11 pisteen takaa-ajoasemasta, ja toisella jaksolla Suomi tasoitti ottelun Gerald Lee juniorin (16/7/2 blokkia) kokeneilla korinalusliikkeillä.

Susijengi näytti toisella jaksolla ajoittain karkaavan, mutta kolmannella jaksolla Sveitsi pussitti Dusan Mladjanin (23/5) johdolla järisyttävän kovia koreja kotijoukkueen blokkiin ojentuneiden käsien edestä samalla, kun Suomea pitivät pelissä lähinnä Shawn Huffin (14/5) onnistumiset.

– Sveitsi osoitti, että heidän viime viikon voittonsa Belgiasta ei ollut mikään onnenkantamoinen, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala mietti.

– Meiltä kesti todella kauan saada se puuttuva viisiprosenttinen puolustus- ja hyökkäyspeliimme. Voimme vain kiittää kotiyleisöämme, joka omalta osaltaan oli sytyttämässä liekkiä, jatkoi Toijala.

Sveitsin leirissä tappio harmitti. Päävalmentaja Sebastian Roduit kehui lehdistötilaisuudessa pelaajiensa antaneen kaikkensa.

– Tulimme tänne voittamaan, mutta olemme nuori joukkue ja lopussa kokemattomuutemme saattoi maksaa pelin meille. Suomi on toisena pienenä koripallomaana meille hyvä esimerkki työstä, mitä pitää tehdä menestyäkseen Euroopassa, summasi Roduit.

Möttölä: ”Kuusi voittoa on todella hyvä suoritus”

Suomi voitti kahdeksasta pelaamastaan EM-karsintaottelusta kuusi. Lohkon ykkössijalle päätyi saman verran voittoja hakenut Puola, mutta tulevissa EM-karsintojen lohkojaoissa Suomi tulee olemaan Puolan edellä paremman kaikkien otteluiden yhteenlasketun korisuhteen johdosta, kun arvontakoreja määritellään.

– Näiden karsintojen päätteeksi on pakko pitää suhteellisuudentaju mukana: kuusi voittoa ja kaksi tappiota on suomalaiselta palloilujoukkueelta EM-karsinnoissa todella hyvä suoritus. Pitää olla tyytyväinen, Susijengin kippari Hanno Möttölä ynnäili.

– Belgialle pitää nostaa hattua siitä, että viime lauantain kohtaamisessamme he ottivat vahvuutemme pois ensimmäisestä minuutista alkaen. Puola-voitto jäi harmittamaan, se olisi ollut makea viedä kotiyleisön edessä. Jos yksi voitto olisi tullut enemmän, voisin jakaa kapteenina puhtaat paperit joukkueelle, Möttölä hymyili.

Möttölä osoitti kunnioitusta myös Sveitsin suuntaan: nuoren joukkueen taistelu Jäähallin siirtoparketilla oli kokeneen konkarin mukaan jälleen yksi osoitus eurooppalaisen koripallon tasosta.

– Jos Sveitsi olisi saanut kaikki loukkaantuneet ja poissa olleet pelaajat jalkeille, tässä lohkossa olisi ollut neljä todella kovaa joukkuetta kolmen sijaan. Ja kun karsintojen muita tuloksia katsoo, voi sanoa, että Euroopassa pelataan todella kovaa korista.

Katseet kohti Sloveniaa

Susijengin pelaajat suuntaavat kuluvalla viikolla kukin omiin seurajoukkueisiinsa. Paikka Slovenian ensi kesän EM-kisoissa on takataskussa, ja yhteinen usko joukkueen suorituskykyyn on vahva.

– Toivotaan, että kaikki jätkät saavat hyvän kauden alle seurajoukkueissaan ja että jokainen pysyy terveenä. Tavoite olisi parantaa Sloveniassa Liettuan kisojen yhdeksännestä sijasta, uhkui Möttölä.

– Kuusi voittoa kahdeksasta matsista oli ihan odotuksien mukainen lopputulos. Meille jäi näyttöhaluja ja parannettavaakin. Kun onnistumme, pelaamme todella hyvin ja voimme haastaa kaikkein isoimpiakin maita, mietti Shawn Huff karsintaurakan tauottua.

Slovenian EM-kisojen alkulohkot arvotaan 18. marraskuuta. Kisat pelataan 4.-22. syyskuuta 2013.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle