Suomi ei kyennyt haastamaan Azerbaidzhania

Azerbaidzhanin ja Suomen lentopallonaiset pelasivat paljon tasaisemman EM-karsintapelin Bakussa kuin viime sunnuntaina Salossa. Silti ero eränumeroissa oli selvä 3-0 (25-23, 25-19, 25-20).

Suomella olisi nyt ollut paikka paremmin haastaa kotijoukkue. Hyvällä syöttöpelillä sen menoa horjutettiin vain vähän joka erässä.

”Vähän jäi harmittamaan. Joka erä oli nyt voitettavissa, toisaalta koko pelin voittamiseen olisi vielä ollut pitkä matka”, kapteeni Jenni Hiltunen totesi.

Passarin 7 pistettä oli tilastossa Suomen toiseksi paras pistemäärä Pauliina Vilposen jälkeen.

”Se taisi johtua juuri siitä onnistuneesta syöttöpelistä”, Hiltunen itse totesi neljästä ässästään.

Suomen virheet olivat kovin ratkaisevassa osassa: ensimmäiseen erään Suomi antoi virheillään 12 pistettä vastustajalle ja silti Azerbaidzhan voitti vain 25-23.

Virheiden täyteisen alun jälkeenkin Suomi tuli tasapisteisiin 22-22 Kaisa Alangon kolmella ässällä. Alanko  tuli syöttämään tilanteessa 22-19 ja teki näin ensiesiintymisensä naisten karsintapeleissä.

Kissa-hiiri-leikki jatkui toisessa erässä. Suomen hyvä vaihe oli erän keskellä kun tilanne kääntyi Hiltusen syötöillä 12-13 johdoksi. Lopussa Suomi pelkäsi ratkaisevasti vieraiden torjuntaa.  18-17 tilanteesta kotijoukkue karkasi selvään voittoon 25-19.

Yksi tykki puuttui kotijoukkueelta

Tällä kertaa Azerbaidzhan olisi ollut helpommin lyötävissä: joukkueesta puuttui Salossa suurimmat pisteet lyönyt 200-senttinen Jana Matiasovska-Aghayeva. Toki tulivoimaa siltikin jäi kotijoukkueeseen jäljelle: Natalya Mammadova teki 14 pistettä ja uudeksi ratkaisijaksi haettu Odina Aliyeva 18 pistettä.

Päätöserässä Suomi hätyytteli erän puolivaiheilla vastustajaa, mutta lopussa Azerbaidzhan innostui pelaamaan vähän paremmin ja vei erän 25-20.

Kolmannen erän lopussa Kaisa Alanko tuli hetkeksi aikaa myös passariksi. Tämä antaa Suomelle uuden vaihtoehdon tähän turnaukseen verrattuna viime viikonlopun peleihin.

”Tällä pelillä jota esitimme Azerbaidzhania vastaan, Valko-Venäjä on kyllä lyötävissä”,  Jenni Hiltunen arvioi.

Suomi oli tilastossa vain vähän jäljessä hyökkäyksessä ja torjunnassa. Ässätilaston Suomi vei 11-7 ja vastaanottokin oli vähän vastustajaa parempi. Annettujen pisteiden määrä lukemin 25-15 oli merkittävä.

”Vastaanotoissa olimme paremmin nyt mukana. Hyökkäyspeliin jäi taas parannettavaa”, Suomen laituri Karoliina Kyllönen arvioi.

Ottelun ukrainalainen päätuomari vaihtoi muutamaan kertaan Suomen hyväksi  azerbaidzhanilaisten rajatuomareiden kotiinpäin näyttöjä.

Päivän aiemmassakaan pelissä ei yllätystä nähty: Valko-Venäjä voitti Itävallan 3-0 (25-18. 25-18, 25-13).