Suomi pesi kasvonsa lopun nousulla

Suomen naislentopalloilijat nousivat EM-karsinnan päätteeksi voittoon Itävallasta lukemin 3-2 (25-16, 20-25, 18-25, 33-31, 15-5).

Suomi oli menettänyt mahdollisuutensa lopputurnaukseen pääsystä jo tappioon Valko-Venäjälle lauantaina. Itävalta-peli oli lähellä pohjakosketusta. Vastustajalle erävoitotkin olivat karsinnan ensimmäiset.

Jo ennen peliä oli selvää, että Suomi sijoittuu karsintalohkossa kolmanneksi ja Itävalta viimeiseksi eli neljänneksi. 3-2- voitosta pisteet jaetaan 2-1, joten Suomi nousi viiteen pisteeseen Itävalta sai ainoan pisteensä viimeisestä ottelusta.

Suomi pelasti Itävallan kuusi ottelupalloa neljännen erän päätteeksi. Vasta siinä vaiheessa Suomelta löytyi tahto ja ylpeys voittoon asti.

”Positiivista oli, että meillä kestivät paukut loppuun asti. Ei tällaisella tahdilla soisi silti pelattavan näitä pelejä”, Suomen valmentaja Tore Aleksandersen totesi.

Viidennessä erässä ratkaisevia suorituksia Suomi teki useita torjunnalla. Kaisa Jokisen kokemus tuli näkyviin keskitorjujan hakiessa myös puolustuspalloja peliin niin neljännen erän ratkaisupallossa kuin viidennessä erässä, ja syöttäessä Suomen karkuun 10-3.

Myös Merja Korhonen pelasi hyvin lunastettuaan neljännen erän pelillään viimein avauksen paikan viimeiseen erään.

Suomi aloitti pelin kokoonpanolla Pauliina Vilponen, Laura Pihlajamäki, Karoliina Kyllönen, Kaisa Alanko, Kaisa Jokinen, Johanna Pekkarinen ja Hillaelina Hämäläinen.

Vilponen pelasi hyvin hakkurin paikallakin, mutta toiseen erään ryhmitys vaihdettiin. Elina Salomäki tuli Pekkarisen paikalle ja Vilponen siirtyi yleispelaajaksi.

Suomen oli vaikea löytää viimeiseen peliin virtaa pitkän maajoukkuekesän päätteeksi. Naiset leireilivät enemmän kuin vuosiin ja lataus katosi jatkopaikkahaaveiden kariuduttua.

Peli hajosi voitetun avauserän jälkeen pahasti. Pian Suomi vaihtoi passariksi Jenni Hiltusen. Alanko palasi peliin kolmannessa erässä, ja pelasi siitä loppuun asti.

Kaksi ja puoli erää meni Itävallalle Suomen kadotettua otteensa. Kun peli oli neljännessä erässä jo lähes tuomittu Itävallan voitoksi, Suomi pelasti kuusi sen ottelupalloa, joista yksi tuli vielä melkoisella tuomarivirheellä.