Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kehitä lihaskuntoasi vain yhdellä liikkeellä - katso vinkit täydelliseen taktiikkaan

Kehitä lihaskuntoasi vain yhdellä liikkeellä - katso vinkit täydelliseen taktiikkaan

Jokainen meistä haluaisi kehittää lihaskuntoaan yllä mahdollisimman pienellä vaivalla ja ajankäytöllä. Kun peruskunto on hyvä, jaksaa työpäivän jälkeen tehdä muutakin kuin katsoa telkkaria sohvalla maaten.

Kuinka sitten kuntoaan voi ylläpitää ja kehittää mahdollisimman vaivattomasti? Vastaus on yksinkertainen: hanki kahvakuula ja opettele tekemään sillä oikeaoppinen etuheilautus. Näin lihaksesi pysyvät pelikunnossa 

Kahvakuulan tähdenlento

Moni muistaa ajan, kun muutama vuosi sitten kahvakuulia myytiin melkein joka marketissa. Vähitellen uuden liikuntavälineen alkuinnostus laantui, ja surullisen monella kahvakuula jäi kodin nurkkaan paperipainoksi. 

Motivaation hiipumiseen on yleensä syynä se, että kahvakuulaliikkeet mielletään liian raskaiksi tai hankaliksi. Tämä ei ole kuitenkaan totta, jo yhden yksinkertaisen liikkeen opetteleminen ja harjoittelu näkyy ja tuntuu kehossa hyvin nopeasti.

Mikä kahvakuula oikein on? 

Kahvakuula on lähtöisin naapuristamme Venäjältä. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Painavasta raudasta tehdään kuula, jossa on kahva. Kahvasta on tärkeää saada tukeva ja lipsumaton ote, joten nykyään niitä päällystetäänkin erilaisilla muoveilla. 

Kuulaa ja omaa kehoa liikuttamalla pystyy hyödyntämään lihaksia hyvin ja laaja-alaisesti ja monipuolisesti. Toisin kuin vaikka käsipainoissa, joissa vain muutama lihas tekee työt.

Etuheilautus

Kahvakuulaliikkeiden isä ja kuningas on nimeltään etuheilautus. Oikein tehtynä etuheilautus harjoittaa leijonanosaa osaa vartalosi lihaksista. Se kehittää erityisesti keskivartaloa, josta koko keho saa ryhtinsä.

Etuheilautuksessa kahvakuula työnnetään lantiota hyväksi käyttäen eteen. Oikean liikeradan löytyessä kahvakuula on liikkeen lakipisteessä lähes painoton. Kuulan palatessa alaspäin se viedään haarojen välistä taakse. 

Vinkkejä oikeaoppiseen etuheilautukseen
- Etuheilautus lähtee lantionliikkeestä. Käytä lantiotasi!
- Seiso leveästi haara-asennossa, jalat vähintään hartioiden leveydellä
- Selän on oltava suora, mutta älä ylijännitä selkää liikaa taakse 
- Kuula on käsiesi jatke, älä nosta kuulaa käsillä

Liian kevyt kahvakuula?

Yksinkertaisuudestaan huolimatta etuheilautuksen voi tehdä myös väärin. Yleensä tähän on syynä liian kevyt kahvakuula, jolloin et tarvitse koko kehoa kuulan työstämiseen. Muista ettei etuheilautus ole käsilihasliike!

Suositeltavat aloituspainot

Aloituspaino kahvakuulalle on naisilla 6-8 kg ja miehillä 12 kg. Huomioi, että jos olet valmiiksi hyväkuntoinen ja harrastat paljon lihastreeniä, sinulle voi sopia paljon suositeltua painavampikin kuula. Naiset voivat työstää 20 kg ja miehet 24 kg kuulalla, jos vain lihakset ja kunto sallivat. 

Käy lähikaupassa tai kuntosalilla testaamassa, mikä koko tuntuu juuri sinulle parhaimmalta. Kahvakuulista valmistetaan yleensä eri kokoja aina kahden kilon välein.  

Kehonhallinta tekee mestarin

Toinen syy väärin tehtyyn etuheilautukseen voi olla riittämätön kehonhallinta, jolloin esimerkiksi selkä ei pysy suorana vaan pääsee koukistumaan. Tämä voi aiheuttaa jumituksia kipua ja pahimmassa tapauksessa pysyviä vammoja. 

Harjoittelun tuntuu kuulua raskaalta, mutta kipua ei saa tuntua. Jos siis etuheilautusta tehdessä sattuu, lopeta heti ja pohdi mikä on vialla. 

Videolta hahmotat kokonaiskuvan

Koska nykyään jokaiselta löytyy älypuhelin kameralla, on helppoa kuvata itseään muutaman etuheilautuksen ajan. Aseta kamera kuvaamaan itseäsi mieluiten suoraan sivulta. 

Videolta pystyt itse hahmottamaan, teetkö liikkeen sulavasti ja hallitusti vai voisiko taktiikkaasi vielä hioa. 

Kuinka paljon on tarpeeksi

Sopivan alkulämmittelyn jälkeen voit tehdä etuheilautuksia niin monta kertaa kun vain jaksat. Toista tämä 3 kertaa viikossa ja huomaat nopeasti, kuinka monta heilautusta enemmän jaksoit kuin viime viikolla.

Välipäivät ovat tärkeitä myös kahvakuulalla treenaamisessa. Tehokkaan ja nopean kahvakuulatreenin ansiosta sinulle jää enemmän aikaa lempiharrastuksillesi. Käy katsomassa uusimmat Unibet Live-streamit lempiotteluistasi tai vietä hauska minigolfilta ystäväporukan kanssa. Voitte myös kisata kuka jaksaa eniten etuheilautuksia.


Takaisin edelliselle sivulle