Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kannattaako e-urheiluun sijoittaa

Kannattaako e-urheiluun sijoittaa

Otsikon kysymys saattaa olla hieman tyhmä, sillä jokainen, joka tietää paljonko esportsissa liikkuu rahaa, saa vastauksen siitä. Aloitetaan hieman tuoreemmasta uutisesta ja Suomesta. 



Monet ovat lukeneet uutisia suurista palkintopoteista ulkomailla, joita esports-turnauksissa on jaossa. Nyt Suomessakin otetaan harppauksia suurten summien jakoon. Elisa, suomalainen teleoperaattori on yhteistyössä kansainvälisessä CS:GO eli Counter-Strike: Global Offensive -pelin turnauksessa - tai oikeammin turnaussarjassa. 

Osakkeiden ostamista e-urheilun toimijoilta 
 
Elisan apuyritys Elisa Esports on lyöttäytynyt yhteen Relog Median (Serbia) sekä Funsparkin (Kiina) kanssa järjestämään turnaussarjaa. Kahdelle vuodelle laskettu palkintopotti on niinkin mukavan kokoinen kuin 2,7 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (USD). Turnaussarja toimii kiertueena ja jokainen järjestäjätaho maksaa osan potista. Elisa on antanut palkintopottiin 650 000 dollaria ja Funspark samaa luokkaa, eli 630 000 dollaria. Serbian Relog Media osallistuu jopa 1,45 miljoonalla dollarilla kiertueeseen. 

Elisa on muutenkin aktiivinen pelitapahtumajärjestäjä. Suomalaisille on tarjolla Elisa Masters -lanitapahtuma / turnaus vuonna 2021. Suomen suuri esports-turnaus sisältää 250 000 dollarin palkintopotin.  Nyt kun Elisan ja Telian kaltaiset suomalaiset ja pohjoismaiset isot yritykset panostavat e-urheiluun, on se merkki siitä että ne uskovat todellakin tämän lajin tulevaisuuteen. Tällaisten toimijoiden osakkeiden ostaminen on katsomista tulevaisuuteen. Siksi kannattaakin olla hereillä ja valppaana, jotta voi olla sijoittamassa lajiin, joka on vasta alkutekjiöissään Suomessa mutta jonka turnauksissa pyörii suunnattomat rahamäärät, ainakin jos vertaa perinteiseen, fyysiseen urheiluun. 

Suomalaisten e-urheilijoiden osakeyhtiöt 

Parhaimmat suomalaiset pelaajat ovat tienanneet e-urheilulla miljoonia euroja, mutta nämä tuotot eivät näy verotuloissa juurikaan. Sille on toki luonnollinen selitys. E-urheilijat ovat perusteneet osakeyhtiöitä, jotta verotusta voidaan optimoida. Aika näyttää, milloin suomalaisten e-urheilijoiden perustamiin osakeyhtiöihin voi ostaa osakkeita. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin perustettu juurikin urheilijoiden omaa verotusta helpottamaan.

Moni voi miettiä, onko tällainen laillista tai moraalisesti oikein, mutta sille on aivan hallinto-oikeuden siunaus. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (vuodelta 2010) mukaan yksilöurheiljalla on täysi oikeus perustaa osakeyhtiö, jonka kautta hän voi harjoittaa elinkeinotoimintaa. Tämä ennakkona tehty päätös on perustunut esimerkiksi siihen, että yksilöurheilijat joutuvat kantamaan itse riskinsä toimeentulostaan, silloin kun tulot perustuvat menestykseen.

Ennen e-urheilijoita osakeyhtiöitä ovat perustaneet muun muassa golfaajat. Monilla muillakin yksilölajien urheilijoilla saattaa olla yrityksiä, joiden kautta ja joihin he voivat ohjata tuloja, joita he ovat saaneet menestyksestään. 
 
Markkinat kasvavat, edessä loistava ja rahakas tulevaisuus

E-urheilun markkinat ovat kasvaneet kansainvälisestikin koko ajan. Vuonna 2019 markkinat kasvoivat 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Palkintopotitkin turnauksissa ovat suurentuneet sitä mukaa. 

Eniten rahaa on jaossa DOTA 2 -pelin turnauksissa. Suomalaiset pelaajat ovat myös menestyneet tässä hyvin. Palkintopottien rahoja on saatu katsojien maksamilla mikromaksuilla. 

Suomalaisia on kuulunut maineikkaaseen OG-joukkueeseen. Joukkue on tienannut voitoistaan yhteensä aiemmin lähes 15 miljoonaa euroa, samalla kun turnauksen kokonaispotti on ollut 30 miljoonaa euroa. 
 
Vaikka maailmantilanne on nyt mikä on, on odotettavissa että e-urheilu pääsee jälleen jaloilleen ja palkintopotit kasvavat. Dota 2 -turnausten palkintopottien odotetaan nousevan seuraavan kerran yli 40 miljoonaan dollariin.  Tällaiset potit tarkoittavat samalla myös sitä, että e-urheilijoista tulee miljonäärejä, koska joukkueiden potit jaetaan pelaajien kesken. 

Vaikuttaa siis siltä, että e-urheilu jatkaa kasvamistaan. Suomessa sillä on vielä pitkä tie päästäkseen samaan asemaan kuin vaikkapa Etelä-Koreassa, vaikka ei se välttämättä koskaan niin isoksi kasvakaan. Tästä huolimatta lajissa liikkuvat suuret rahat ja kannattaa olla hereillä silloin kun osakkeita lajin toimijoilta on mahdollista ostaa.


Takaisin edelliselle sivulle