Suomelle sydäntäsärkevä kotitappio Italialle EM-jatkokarsinnassa

Kahdesta pakkovoiton edessä olleesta joukkueesta voittajana Energia Areenan tiistai-illasta selvisi kokenut Italia, joka puristi Marco Belinellin viime minuutin ratkaisuheitolla 75-77 (34-38) vierasvoiton Suomesta. Teemu Rannikolle tarjoutui kolme sekuntia ennen loppua mahdollisuus viedä Suomi johtoon kolmen pisteen heitollaan, mutta heitto kimposi raudoista Marco Mordenten hyppysiin.

Kuusi minuuttia ennen ottelun loppua Italia johti Suomea vielä turvallisen tuntuisesti numeroissa 60-73. Puolustuspäässä pitkään vaikeuksissa ollut Suomi alkoi päätösjakson puolivälin tienoilla saada joukkuepuolustuksensa kuntoon sillä seurauksella, että Italian luottotakamies Matteo Soragna puhui itselleen teknisen virheen ja tähtipelaaja Andrea Bargnani sai turhautuneena virhetilinsä täyteen. Shawn Huff toi kolmen pisteen heitollaan Suomen tilanteeseen 73-75 runsaat kaksi minuuttia ennen loppua, ja puoli minuuttia myöhemmin Petteri Koponen tai vapaaheittoviivalta Suomen tasoihin.

Ottelun parhaaksi pisteidentekijäksi noussut Marco Belinelli upotti Koposen hyvästä puolustuksesta huolimatta ratkaisevan hyppyheiton sisään, kun pelikellossa oli aikaa 1:25. Suomen ja Italian epäonnistuttua seuraavissa hyökkäyksissään pallo päätyi Suomelle 40 sekuntia ennen loppua. Petteri Koposen epäonnistuttua kolmen pisteen heitossaan Shawn Huff petasi hyökkäyslevypallollaan viimeisen heittopaikan Rannikolle. Heitto kuitenkin epäonnistui ja Italia pääsi lähtemään lentokentälle voitto takataskussaan.

- Siinähän tarjoutui koripalloilijan unelmatilanne. Pallo hyppysissä, 15 sekuntia aikaa ja mahdollisuus ratkaista ottelu. Tällä kertaa ei vain tippunut, tällaista urheilu on, huokaisi Rannikko.

- Hyvä valinta. Riippumatta siitä, olisiko pallo ollut lopussa Petterillä vai Teemulla, se oli oikealla miehellä. Joku voisi sanoa, että tuossa tilanteessa olisi pitänyt ajaa ja hakea virhettä, mutta tuo oli ihan Teemun leipäheitto. Harmittaa vietävästi hänen ja koko joukkueen puolesta, tiivisti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann kiihkeät loppuhetket.

Aivan ottelun loppuhetkillä Suomi näytti rynnistävän väkisin Italiasta ohi. Huimalla loppukirillään Energia Areenan 2 818 -päisen yleisön hurmioon saanut joukkue teki puolustuksellaan Italian pelistä vaikeaa. Lopussa joukkueesta ei kuitenkaan noussut hyökkäyspäähän vastuunkantajaa, joka olisi vienyt sinivalkoiset voittoon asti.

- Kuvaavaa on se, että me saimme tässä ottelussa yhteensä ehkä kaksi helppoa heittoa, kaikki muut olivat työn takana. Vaikka pelit voitetaan joukkueena, tällä tasolla kaivataan myös pelaajilta kovia henkilökohtaisia ratkaisuja. Meidän tavallisesti hyvin heittävät takamiehemme upottivat tänään kolmosensa 2/13, mikä oli varmaan tämän matsin ratkaisu, viittasi Dettmann Petteri Koposen (1/5) ja Teemu Rannikon (1/8) kaukoheittopeliin.

Toisin kuin EM-jatkokarsintojen avausottelussa Ranskaa vastaan, Suomen heittopeli Italia-ottelussa jätti paljon toivomisen varaa (5/25). Kahden pisteen heitot (65,6 %) ja vapaaheitot (90,0 %) upposivat erinomaisesti.

- Kyllä me tehtiin upea peli tästä. Kun pukuhuoneeseen mentiin, siellä oli aika monta paria punaisia silmiä, summasi Dettmann joukkueensa tunnelmat.

Kehnosta alusta nousuun

Tiistain ottelu alkoi suomalaisittain hitaati. Shawn Huff avasi Suomen pistetilin hyökkäyslevypallosta ensimmäisessä hyökkäyksessä, jonka jälkeen korihanat jäätyivät lähes täysin. Runsaan kuuden minuutin jälkeen Italia johti Angelo Giglin ja Andrea Bargnanin puoli-ilmaisilla koreilla 4-15. Suomi takelteli pahasti pelinrakentelussaan Italian luodessa painoa palloon ja joukkue tyytyi keskimäärin joka toisessa hyökkäyksessä kolmen pisteen heittoon (0/8 ensimmäisellä jaksolla). Suomi sai kuitenkin Tuukka Kotin ja Antti Nikkilän johdolla paikattua aukot puolustuksessaan ja päätti avausjakson Nikkilän tippidonkkiin, joka toi Suomen seitsemän pisteen päähän (10-17).

Toisella jaksolla kentän hahmoiksi nousivat pick and roll -peliä tehokkaasti vyöryttänyt kaksikko Teemu Rannikko-Antti Nikkilä. Italian takamiesten keräillessä itseään Nikkilän screenien jäljiltä saivat Nikkilän lisäksi Tuukka Kotti ja Gerald Lee Jr. nauttia Rannikon vapauttavista syötöistä. Haastettuja heittoja liukuhihnalta säkittänyt Marco Belinelli jatkoi kuitenkin tehokasta uurastustaan johdattaen Italian 34-38-taukojohtoon. Ratkaisevaksi tekijäksi nousi myös Italian levypallopelaaminen; Italia vei avausjakson levypallot nimiinsä 24-13.

Tauon jälkeen Suomi palasi parketille taistellen. Italia pysytteli johtoasemassa Belinellin, virhevaikeuksissa olleen Bargnanin ja Marco Mordenten yksilösuorituksilla, mutta Suomi sinnitteli perässä Teemu Rannikon pelinrakentelun avatessa korintekopaikkoja hyvään vireeseen päässeille Hanno Möttölälle ja Tuukka Kotille. Vajaat kolme minuuttia ennen jakson loppua Shawn Huff tälläsi Rannikon vapauttavasta syötöstä Suomen kolmen pisteen päähän tilanteessa 51-54, jonka jälkeen Suomi kadotti hetkeksi otteensa. Italian vyörytettyä johtonsa takaisin kymmeneen pisteeseen kavensi Kotti kahdella perättäisellä korilla jakson loppuluvuiksi 55-63.

Päätösjaksolla Italia johti Andrea Bargnanin kolmen pisteen heiton myötä parhaimmillaan 60-73 ennen Suomen loppukiriä. Vaikka italialaiset ottivat voiton vastaan hyvillä mielin, ottelusta jäi jotain hampaankoloon Italian tähdille.

- Meidän olisi pitänyt voittaa Suomi 20 pisteellä. En tiedä, mitä viimeisen viiden minuutin aikana tapahtui, mutta keskittymisemme katosi jonnekin, pyöritteli päätään Marco Belinelli.

Suomen parhaaksi pistemieheksi nousi 16 pistettä viimeistellyt Hanno Möttölä. Teemu Rannikon (11/3/6 syöttöä) ilta oli kehnosta kaukoheittopelistä huolimatta mainio; Suomi pelasi äärimmäisen tehokasta hyökkäyskoripalloa Rannikon hääriessä joukkueen kapellimestarina.

Myös Shawn Huff (12/3), Tuukka Kotti (9/4), Gerald Lee Jr. (8/3) ja Antti Nikkilä (6/2) saavat olla tyytyväisiä suoritukseensa. Uransa 50. miesten maaottelun pelannut Petteri Koponen (7/3/3 syöttöä) tuskaili ensimmäisen kolmen jakson ajan hyökkäyspelinsä kanssa, mutta löysi rytminsä Marco Belinellin päällystakkina päätösjaksolla.

- Näissä matsesisa on hirveän tärkeää se, miten tulee peliin, ja minkälaisia valintoja tekee ensimmäisen viiden minuutin aikana. Kokemattomissa pelaajissa näkyy, että kun he tekevät alussa huonon valinnan, he jäävät pohtimaan valintaa liian pitkää ja kaivavat siten oman kuoppansa. Petteri ei pystynyt tänään auttamaan meitä kolmen pisteen heitoillaan, mutta ottelun lopussa hänestä oli tulla meidän sankarimme, arvioi Dettmann Koposen suoritusta.

Voiton metsästys jatkuu

Kahdesta tappiosta huolimatta Suomella on edelleen teoreettiset mahdollisuudet aina EM-jatkokarsintojen viimeiseen vaiheeseen asti. Se vaatii kuitenkin sitä, että Suomi voittaa molemmat jäljellä olevat ottelunsa tarpeeksi suurella korierolla ja Italia kukistaa Ranskan korierolla, joka jää Suomelle suotuisaksi.

- Tilanne näissä karsinnoissa on edelleen sama kuin ennen ekaa peliä - vaikea. Jokainen, joka osaa laskea, tietää että näistä karsinnoista on vaikea päästä jatkoon. Meillä on kuitenkin vähintään kaksi hienoa ottelua edelleen jäljellä ja tämä joukkue ansaitsisi vähintään yhden voiton, Dettmann pohti.

EM-jatkokarsintojen huipennuksen kynnyksellä Dettmann tahtoi kiinnittää huomion myös maajoukkueen kokonaiskuvaan.

- Kaksi vuotta sitten pelasimme tässä samassa salissa Luxemburgia ja Islantia vastaan. Nyt meillä on vastassa Italia ja Ranska. Me pelaamme ihan erilaista koripalloa ihan erilaisia vastustajia vastaan ja ihan erilaisella tasolla. Tämä kehitys on ollut kovin positiivista ja jos kehitys jatkuu seuraavan kahden vuoden ajan samalla tasolla, meillä on aika hyvä tilanne.

Italia ja Ranska kohtaavat Paussa perjantaina 14. elokuuta. Suomi pelaa seuraavan ottelunsa maanantaina 17. elokuuta Energia Areenalla Ranskaa vastaan.

Suomi - Italia 75-77 (10-17, 34-38, 55-63), miesten maaottelu, EM-jatkokarsintaa, Vantaa 11.8.2009

Suomi: Hanno Möttölä 16/4, Shawn Huff 12/3, Teemu Rannikko 11/3/6 syöttöä, Tuukka Kotti 9/4, Gerald Lee Jr. 8/3, Petteri Koponen 7/3/3 syöttöä, Antti Nikkilä 6/2, Kimmo Muurinen 3/1, Petri Virtanen 3/0, Mikko Koivisto 0/1, Samuel Haanpää 0/0, Vesa Mäkäläinen. Kahden pisteen heitot 20,0 % (5/25), kolmen pisteen heitot 65,6 (21/32), vapaaheitot 90,0 % (18/20).

Italia: Marco Belinelli 23/2, Andrea Bargnani 21/8, Angelo Gigli 10/6, Matteo Soragna 8/0, Marco Mordente 6/3, Giuseppe Poeta 5/1, Valerio Amoroso 3/2, Marco Cusin 1/3, Luca Vitali 0/3/5 syöttöä, Jacopo Giachetti 0/3, Luigi Da Tome 0/0, Pietro Aradori 0/0. Kahden pisteen heitot 57,5 % (23/40), kolmen pisteen heitot 33,3 % (7/21), vapaaheitot 58,8 % (10/17).