Naisleijonille olympiapronssia

Suomi - Ruotsi 3-2 ja.

Suomen naiset näyttivät torstai-illan huippujännittävässä olympialaisten pronssiottelussa Ruotsille leijonankyntensä: lopulta jatkoajalle venynyt jännitysnäytelmä päättyi Suomen hienoon 3-2 voittoon kun Karoliina Rantamäen syöttö kimposi ruotsalaispuolustajasta maaliin. Pronssimitali on Suomelle toinen olympiatasolla.

Pronssiottelu käynnistyi Ruotsin hallinnassa. Suomen jäähykuningattaren Rosa Lindstedtin rangaistuksen jälkeen Suomi pääsi kuitenkin hyvin pelin mukaan ja varsinkin Michelle Karvinen-Linda Välimäki -akseli toimi hienosti. Kokonaisuudessaan Suomi hallitsi ensimmäistä erää vaikka onnistuikin saamaan vain seitsemän laukausta Sara Grahnin vartioimalle Ruotsi-maalille. Grahn pääsi turnauksessa ensimmäistä kertaa tositoimiin tärkeässä pronssiottelussa kun Ruotsin ykkösmaalivahti Kim Martinin turnaus ei ollut sujunut ennakko-odotusten mukaisesti. Suomen maalilla Noora Räty torjui varmasti Ruotsin muutaman vaarallisen maalipaikan ja näin erätauolle mentiin 0-0 -lukemissa.

Pelttarin kuti ja Karvisen komea taidonnäytös

Toisen erän alussa Suomi ei pystynyt hyödyntämään ylivoimaansa vaikka saikin aikaiseksi pari huippupaikkaa maalin eteen. Sen sijaan Heidi Pelttarin yläkulmaan kohdistunut rannelaukaus toi kaivatun maalin heti ruotsalaisjäähyn päättymisen jälkeen. Samalla ote siirtyi Suomelle, joka liikutti kiekkoa ja loi hienosti maalipaikkoja. Johtoasema katosi kuitenkin Mariia Posan jäähyn aikana kun Ruotsin kokenut Maria Rooth tasoitti pelin.

Ote siirtyi Suomen jäähyillessä takaisin Ruotsille, mutta hienosti pelannut Räty ja tarkka alivoimapeli pitivät ottelun tasalukemissa. Ajassa 36.02 Michelle Karvinen näytti taitonsa: omalta puolustussiniviivalta lähtenyt upea suoritus päättyi kun Karvinen hassutti Grahnin ja vei Suomen ansaitusti 2-1 -johtoon.

Ruotsi tasoihin ylivoimalla

Kolmannessa erässä Ruotsi sai paremman otteen pelistä kun valmentaja Peter Elander kuormitti jatkuvasti parhaita voimiaan. Kun Heidi Pelttari joutui ottamaan erän alussa jäähyn tuli Ruotsi väkisin tasoihin. Danijela Rundqvist siirsi aivan maalin edestä tasoituksen lukemiin 2-2.

Maalin jälkeen pelin tunnelma tiivistyi ja alkoi valtaisa taistelu pronssimitalista. Sekavan loppuerän aikana vain Karvinen pystyi luomaan maalintekopaikkoja. Summerin soidessa taululla olivat kuitenkin vielä tasalukemat ja näin ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalla.

Rantamäen ansaittu ratkaisumaali

Jatkoaika alkoi kiihkeissä tunnelmissa. Suomi loi huippupaikkoja kun mm. Heidi Pelttari, Saija Sirviö ja Linda Välimäki rynnivät terävästi maalille. Voittomaali syntyi jatkoajan toisella minuutilla hieman onnekkaasti kun Karoliina Rantamäen syöttö kimposi ruotsalaispuolustajasta maaliin. Suomen juhliessa villisti 3-2 voittoaan ja ansaittua pronssimitalia Ruotsin jääkiekon musta päivä jatkui miesten viitoittamalla tiellä.