Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen kakkosketju lähetti Israelin kotimatkalle tappio niskassaan

 
Suomen kakkosketju lähetti Israelin kotimatkalle tappio niskassaan

Vastoinkäymisten koettelema Suomen koripallomaajoukkue teki huikean tempun keskiviikkona Espoon Barona Areenalla. Käytännössä ilman aloitusviisikkoaan pelanneen Suomen junioripitoinen kakkosketju nöyryytti Israelin NBA- ja Euroliiga-tähtiä kukistamalla huiman jännitysnäytelmän päätteeksi ja kotiyleisön riemuksi vieraansa lukemin 84-83 (44-48).

Suomen ilo pääsi irti kun päätösneljänneksellä loistanut Gerald Lee Junior siirsi Suomen vapaaheittoviivalta pisteen johtoon (84-83), jolloin pelikellossa oli enää yhdeksän sekuntia jäljellä. Israelin viimeinen hyökkäys päättyi Tal Bursteinin ajoon, jonka päätteeksi lähtenyt heitto kolisi raudoista ulos ja Suomi sai pelivälineen tippailtua väljemmille vesille.

- Aivan huikea fiilis ja erittäin tärkeä voitto monella eri tavalla, riemuitsi Suomen Petri Virtanen heti pelin jälkeen.

Lee Junior viimeisteli ennen ratkaisevia vapaaheittojaan kaksi elintärkeää koria Suomelle. Tyylipuhdas puolihook nosti Suomen tilanteeseen 76-78 ja hetkeä myöhemmin Leen tälläämä, räjähtävä donkki toi susipaidat puolestaan tasoihin (78-78).

- Alusta asti meille sanottiin, että nyt pitäisi saada hyökättyä kohti koria ja pisteitä korin alta. Kun jaksoi tarpeeksi kauan painaa, loppuvaiheessa paikkoja alkoi avautua ja mikäs niistä viimeistellessä, kuittasi Lee ratkaisukorinsa.

Viime hetken vapaaheittojakaan Lee (10 pistettä/6 levypalloa) ei osannut jännittää. 

- Ei siinä sen kummemmin miettinyt, mikä tilanne on. Oli kaksi ilmaista pinnaa tarjolla, niin totta kai ne pistettiin koriin, silminnähden onnellinen Lee jatkoi.

Älyttömän ylpeä

Suomen voitto tuli tavalla, josta kukaan tuskin pystyi etukäteen unelmoimaan.

Suomi lähti Israel-otteluun ilman aloitusviisikon pelureitaan Petteri Koposta, Hanno Möttölää ja Samuel Haanpäätä. Ottelun tuoksinnassa Suomi menetti kentän laidalle jalkaansa satuttaneen tähtensä Teemu Rannikon (0/1) ja vielä päätösjaksolla Tuukka Kotin (9/10) nilkkavamman vuoksi.

Kun Suomi käänsi ottelua nimiinsä, oli kentällä Leen ja Kotin lisäksi sellaisia nimiä kuin Antti Kanervo, Vesa Mäkäläinen, Sasu Salin, Tuomas Iisalo, Shawn Huff ja Virtanen.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann pisti joukkonsa kokemattomamman kaartin rohkeasti tosipaikan eteen, jatkoi vastuun antamista loppuun saakka ja oli taiston tauottua yhtä hymyä.

- Olen aivan älyttömän tyytyväinen ja ylpeä joukkueesta. Olimme tänään rohkeita ja pojat osoittivat olevansa luottamuksen arvoisia, Dettmann myhäili.

Kun Suomi kipusi päätösjaksolla Israelin kantaan juniorikaartinsa toimesta, olisi moni valmentaja varmasti kääntynyt ratkaisuhetkillä kokeneempien pelaajien puoleen. Dettmann ei näin tehnyt ja perustelutkin löytyivät kuin apteekin hyllyltä.

- Jos valmentaja ei ole rohkea, niin miten joukkue voisi olla. Anna luottamusta, niin saat myös sitä. Jokainen pelaaja ansaitsi tänään takuuvarmasti saamansa minuutit.

Klingamainen debytantti

Oma lukunsa ottelussa oli täydellisyyttä hipovan maaotteludebyytin tehnyt Salin. Vasta 19-vuotias Salin nakkasi heti ensimmäisessä miesten pelissään 11 pistettä pelattuaan kymmenen minuuttia. Salinin viidestä pelitilanneheitosta suhahti korisukan läpi neljä.

- Noinhan jokaisen pitäisi pelata ensimmäinen maaottelunsa. Standardit on nyt asetettu, kehui Dettmann suojattiaan.

Salin viiletti kentällä täysin vailla hermoja ja haastoi pelaajia, joita hän todennäköisesti oli aiemmin nähnyt aiemmin vain television välityksellä. Mitään pelkäämättä Salin lähetti ilmoille kreikkalaisseura Olympiakosia edustavan Yotam Halperinin ja kumppaneiden nenän edestä kolme kolmosta. Monen koripallofanin silmissä Salinin otteissa oli erehdyttävän paljon samaa kuin takavuosien tähden Kari-Pekka Klingan esityksissä aikanaan.

Pienen kauneusvirheen Dettmann sentään löysi Salinin iltapuhteesta.

- Jos kolmosen heittää levyn kautta, niin se pitää huutaa etukäteen. Sallittakoon tämä poikkeus nyt tulokkaalle, Dettmann naurahti.

Ison korren kekoon kantoi myös kesän ensimmäisen maaottelun pelannut Vesa Mäkäläinen. Israelin hyökkäyspelin rullatessa parhaimmillaan oli yksi kentän hahmoista Sacramento Kingsia NBA:ssa edustava Omri Casspi. Päästyään tositoimiin Mäkäläinen otti tehtäväkseen Casspin puolustamisen, jonka myötä yli kymmenen pisteen keskiarvolla tulokaskautensa NBA-parketeilla pelannut israelilainen katosi kuvasta.

- Koutsi (Dettmann) sanoi puoliajalla, että ole valmiina jos kutsu käy, nyt on minuutteja luvassa. Totta kai tällaiseen peliin pitää syttyä, kun tilaisuus annetaan.

- Oikeastaan olin jo ennen matsia toivonut, että pääsisin puolustamaan juuri Casspia. Ehkä tämän matsin jälkeen voi sanoa, että jos pitää NBA:n aloitusviisikon miehen ilman pelikoria, siinä vaiheessa on onnistunut tehtävässään. Kivahan sitä vastaan oli painia.

Suomen korkeimmasta pistemäärästä vastasivat 13 pistettä mieheen latoneet Huff ja Virtanen. Maaotteluennätyksensä pistivät uusiksi Salinin (11/1) lisäksi Iisalo (12/3), Kanervo (7/1) sekä Mäkäläinen (4/2).

Tätä pelkäsin

Ottelu oli alusta saakka hyvätasoinen ja yleisöystävällinen molempien joukkueiden hyökätessä täydellä teholla. Israelilaiset näyttivät etenkin pelin alkupuolella urheilullisuutensa sekä pelätyn heittovoimansa. Israel oli ratkaisuvalmis ja rynnisti aggressiivisesti hyökkäyslevypalloihin.

Suurimmillaan Israel käväisi 11 pisteen johtoasemassa ja Suomi tuntui vain roikkuvan mukana. Vaihtopenkiltä tulleiden kipinöiden myötä Suomen peli roihahti tuleen, jota Israelin päävalmentaja Arie Shrivek osasi pelätä.

- Tiesimme, että ottelusta voi tulla vaikea. Arvonnoista lähtien kaikki ovat puhuneet vain Montenegrosta ja Italiasta, mutta minä olen varoitellut Suomesta ja tätä pelkäsin. Meillä oli alla kaksi isoa voittoa (Italiasta ja Latviasta), joka teki tilanteesta meillekin vaikean. Kun pääsimme johtoon, lopetimme pelaamisen joukkueena, Shrivek murehti.

Suomen kokonaisvaltaista onnistumista kuvastaa hyvin se, että joukkueen vaihtopenkki teki ottelussa kaikkiaan 45 pistettä, kun aloitusviisikko ylsi 39:een.

- Suomi käytti tilaisuutensa hyväkseen ja tapaa, jolla he ottelun voittivat täytyy kunnioittaa. Useammat tulevat muistamaan loppuhetket, mutta minun kirjoissani hävisimme pelin jo aikaisemmin, lisäsi Shrivek.

Kysyttäessä Suomen joukkueen junioriosaston panoksesta, Shrivek ei suostunut myöntämään heidän peliin tuomaa yllätyselementtiä.

- Kun kuulimme Möttölän olevan sivussa, pyysin kaikkia unohtamaan koko asian. Näin joukkueet toimivat. Kun joku on poissa, joku toinen nousee tilalle. Kaikki Suomen pelaajat olivat tiedossamme.

Israelille tappio oli EM-karsintojen ensimmäinen. Se oli aiemmissa otteluissaan hakenut vieraspisteet Italiasta ja murskannut Latvian kotikentällään Tel Avivissa.

Suomelle voitto oli puolestaan EM-karsintojen ensimmäinen, jolla se ilmoittautui mukaan taisteluun EM-kisalipuista. Karsintalohkon ykkönen selviytyy varmuudella vuoden 2011 EM-lopputurnaukseen ja kolmesta lohkokakkosestakin EM-kisoihin kelpuutetaan kaksi parasta.

EM-karsinnat jatkuvat Suomen osalta vierasmatkalla Latviaan, jossa susipaidat kohtaavat isäntämaan lauantaina. Kotiyleisön eteen Suomi palaa 23. elokuuta, jolloin vastaan asettuu Vantaan Energia Areenalla NBA-kaksikko Andrea Bargnani-Marco Belinelli tähdittämä Italia.

Suomi – Israel 84–83 (18-22, 26-26, 23-18, 17-17), Espoo 11.8.2010

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle