Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Varamiehinen Suomi ei pysynyt Latvian kyydissä luistelukisassa

 
Varamiehinen Suomi ei pysynyt Latvian kyydissä luistelukisassa

Upeaan Israel-voittoon keskiviikkona käytännössä ilman aloitusviisikkoaan venynyt Suomen koripallomaajoukkue ei kyennyt uusimaan yllätystä lauantaina. Hurjassa heittovireessä ollut Latvia voitti Riiassa pelatun EM-karsintaottelun murskalukemin 87-67 (54-26). Pääroolin ottelussa otti latvialaisten iloisen hyökkäyspelin lisäksi olosuhteet.

Näyttävässä Riika Areenassa ilmankosteus nousi niin korkeaksi, että kosteus tiivistyi pelialustan pintaan. Ottelussa nähtiin lukuisia surkuhupaisia tilanteita, jossa pelaajat kaatuilivat avoimella kentällä ja erityisesti puolustustilanteissa suuntaa vaihtaessa.

- Tätä peliä ei olisi koskaan pitänyt pelata. On väärin pelaajia kohtaan laittaa heidät noin liukkaalle ja vaaralliselle alustalle. Tämän pelin paras puoli oli, ettei kummastakaan joukkueesta loukkaantunut ketään, täräytti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomi pelasi Latviassa ilman pohkeen lihasvammoista kärsiviä Teemu Rannikkoa ja Hanno Möttölää sekä rasitusmurtumastaan toipuvaa Petteri Koposta ja polvitähystyksessä käynyttä Samuel Haanpäätä.

- Nelikon puuttuminen ei ole mikään tekosyy. Tällaista koripallo on – niillä mennään keitä rivissä on. Nämä samat kaverit pelasivat loistavan ottelun Israelia vastaan. Pelityyliämme emme kuitenkaan voi muuttaa pelialustan mukaan. Pyrimme olemaan kentällä aggressiivisia ja pysyä syöttölinjoilla, eikä siihen tyyliin kuulu varovaisuus, Dettmann jatkoi.

- Enkä halua ottaa mitään pois Latvian joukkueelta, joka pelasi loistavasti. Latvia liikkui ja heitti hyvin, eikä jäänyt ihmettelemään olosuhteita. Niin meille valitettavasti kävi.

Suomen joukkue kokeili ottelussa liukkauden poistamiseksi jopa kolajuoman laittamista pelikenkien pohjaan.

- Turhauttavaa tämä oli. Kansainvälinen koripalloliitto todennäköisesti antaa Latvian liitolle sakot, mutta mitä se hyödyttää, Dettmann puhisi.

Latvian hurja avauspuolisko

Nimimiehiensä poissaoloista ja pelikentän liukkaudesta huolimatta Suomi otti peliin terävän alun. Sentteri Gerald Lee Juniorille haettiin määrätietoisesti ratkaisuja sisään ja keskiviikkoisesta nilkan pyörähdyksestään pelikuntoon toipunut Tuukka Kotti aloitti vahvasti. Petri Virtasen vapaaheitoilla Suomi johti 10-9.

Tämän jälkeen ensimmäinen puoliaika oli Latvian yksipuolista näytöstä. Muutaman räikeän liukastumisen päätteeksi Suomi menetti pallon ja oli myöhässä puolustustilanteista. Suomen pelistä näytti katoavan itseluottamus ja tilalle hiipi varovaisuus.

Latvia ei haittatekijöistä välittänyt ja vei viiden ja puolen minuutin jakson peräti 21-1. Latvialaiset juoksivat Suomen menetyksistä avauspuoliskolla kaikkiaan 21 pistettä, kun Suomi sai kokoon ensimmäisen 20 minuutin aikana vain 26 pistettä.

Juoksupelinsä ohella latvialaiset olivat hurjassa heitossa. Puoliaikaan 18 pistettä nakuttaneet Ingus Bankevicsin johdolla Latvia pisti ensimmäisen puoliajan kymmenestä kolmosestaan peräti seitsemän pohjaan. Suurimmillaan Latvia kävi hulppeassa 31 pisteen johdossa (54-23) juuri ennen taukoa.

Salin ja Koivisto Suomen ilonaiheet

Suomen kannalta pelin positiivisimmat asiat löytyivät ryminällä maajoukkueeseen tulleen Sasu Salinin esityksistä sekä Mikko Koiviston piristyneestä peli-ilmeestä.

Israelia vastaan uransa ensimmäisen maaottelun pelannut Salin viiletti kentällä jälleen ilman ennakkoluuloja ja nousi jo toisessa maaottelussaan Suomen parhaaksi korintekijäksi. Rohkeasti puolustajiaan haastanut Salin kirjautti uudeksi maaotteluennätyksekseen 15 pistettä. Lisäksi Salinin tiliin merkittiin viisi pallonriistoa. 19-vuotias nuorukainen sai ottelussa vastuuta reilut 18 minuuttia.

Tarkasta heittokädestään tunnettu Koivisto puolestaan löysi kateissa olleen itseluottamuksensa ja nakutti kylmänviileästi 12 pistettä (kolmoset 3/3).

- Sen lisäksi, että pelistä selvittiin ilman lisäloukkaantumisia, löytyi positiivista Sasun, Mikon ja Tuukan (Kotti) pelaamisesta. Mikolla on ollut vaikeuksia päästä vauhtiin, mutta on harjoitellut koko ajan hyvin. Oli vain ajan kysymys, että hän pelaa hyvän ottelun, Dettmann arvioi.

Valtaosan pisteistään jälkimmäisellä puoliskolla tehneiden Salinin ja Koiviston johdolla Suomi voitti toisen puoliajan 41-33, muttei alun mahalaskun jälkeen enää pystynyt haastamaan isäntiensä voittoa.

Kotti nousi Möttölän ohi

Suomen Tuukka Kotti pelasi Latviassa uransa 116 miesten maaottelun. Samalla hän nousi maaottelumäärässä Hanno Möttölän (115) ohi nykypelaajiston kokeneimmaksi maajoukkueratsuksi.

Kotti pelasi uransa ensimmäisen maaottelun 1.8.2000 Tanskaa vastaan. 205-senttinen laituri on pussittanut 116 pelissään yhteensä 990 pistettä (keskiarvo 8,5) ja lähestyy näin ollen tuhannen maaottelupisteen rajaa, johon on yltänyt historian saatossa ainoastaan 15 pelaajaa.

Kapteenin virkaa Latvia-ottelussa kantanut Kotti teki 13 pistettä ollen pelin kolmas kaksinumeroiseen pistesaldoon yltänyt suomalainen. Lisäksi hän haki yhdeksän levypalloa ja kolme riistoa.

Latvialaisista Bankevics heitti lopulta 26 pistettä. Pelätty korilinko Rihards Kuksiks ylsi 15 pisteeseen. Näyttäviin suorituksiin venyi myös urheilullisuudellaan vaikutuksen tehnyt 211-senttinen Kaspars Berzins (10/7/3 torjuntaa). 

Suomen EM-karsintaottelut jatkuvat 20. elokuuta, jolloin korismiehet ovat Montenegron vieraana Bar-nimisessä kaupungissa. Kotiyleisön eteen Suomi palaa 23.8, jolloin Vantaan Energia Areenalla vieraillee NBA-pelureiden Andrea Bargnani (Toronto Raptors) ja Marco Belinelli (New Orleans Hornets) tähdittämä Italia.

Latvia–Suomi 87–67 (29-16, 25-10, 17-21, 16-20), Riika 14.8.2010

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle