Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

 
Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

Suomen koripallomaajoukkue osoitti jälleen taistelutahtonsa, kun susi-paidat kaivoivat itsensä kuopasta villisti pelissä eläneen kotiyleisön avittamana ja sai loppuhetkillä vielä mahdollisuuden voittoheittoon. Lopputuloksena oli kuitenkin sydäntä raastava tappio Italialle lukemin 83-85 (30-48).

Ottelu huipentui viimeiseen 11,8 sekuntiin. Suomi sai pelin viimeisen hyökkäyksen tilanteessa 83-85. Pallo kävi hyökkäyksessä kapteeni Teemu Rannikon, loisto-ottelun pelanneen Sasu Salinin käsissä ja päätyi loppusummerin soidessa Shawn Huffin hyppysiin. Voittoheiton yritys jäi tekemättä.

- Meillä oli lähes täydellinen paikka viimeisessä hyökkäyksessä. ”Junnu” (Lee) teki hyvän skriinin, jonka takaa minulla olisi ollut mahdollisuus heittää kolmonen (Andrea) Bargnanin naamaan. Hannasin ehkä vähän ja tilanne meni ohi. Rehellisesti luulin, että kellossa oli enemmän aikaa, kun syötin pallon Sasulle, harmitteli Rannikko viimeistä hyökkäystä.

Rannikon kasvoilla paistoi pettymys, mutta myös aito ylpeys kipparoimastaan joukkueesta.

- Olen silti niin ylpeä ja onnellinen kuin tappion jälkeen voi ylipäätään olla. Annoimme kaikkemme, taistelimme itsemme takaisin peliin ja osoitimme potentiaaliamme. Fanit antoivat paljon energiaa. Harmi, ettemme pystyneet pelaamaan samalla tasolla koko peliä, Rannikko jatkoi.

Suomi oli ottelussa pahimmillaan tappiolla ottelun puoliajalla, jolloin tulostaululla olivat lukemat 30-48.

Kylmähermoisuutensa jälleen kerran näyttänyt 19-vuotias Salin käynnisti Suomen takaa-ajon. Salin upotti kaksi tyylipuhdasta kolmosta ja yhden hyppyheiton italialaispuolustuksen edestä ja nosti Suomen tilanteeseen 53-57, kun toinen puoliaika oli ehtinyt vanhentua vain reilut kuusi minuuttia.

- Meillä on loukkaantumisia ja luonnollisesti Petterin (Koponen) korintekokykyä, Hannon (Möttölä) kokemusta ja Santun (Haanpää) heittotaitoa kaivataan. Toisaalta muut pelaajat voivat nousta esiin ja onhan se uskomatonta miten Sasu on tähän joukkueeseen tullut. Kaverin käsi ei paljoa tärise ja siellä se tänään haki vastustajalle hyökkääjän virheitäkin ja toi valtavasti energiaa peliin, kehui Rannikko pelikaveriaan.

Vahva alku mureni mustaan hetkeen

Suomi aloitti ottelun vahvemmin kuin kertaakaan aiemmin EM-karsintarupeaman aikana. Suomen miespuolustuksessa oli intensiteetti kohdallaan ja Italia oli hätää kärsimässä. Maaotteluiden määrässä jo Suomen nykyjoukkueen konkariksi noussut Tuukka Kotti oli ottanut asiakseen Bargnanin pysäyttämisen sekä levypallopelaamisen, jossa Suomi jäi jalkoihin viime perjantain Montenegro-ottelussa.

Shawn Huff puolestaan teki Marco Belinellin hyökkäysillan tukalaksi roikuttuaan New Orleans Hornetsiin kesällä kaupatussa takamiehessä kuin takiainen.

Toisen neljänneksellä pakka sekosi Suomelta hetkeksi, eikä Italia enempää tarvinnut. Jakson neljä ensimmäistä minuuttia kirjattiin Italialle 15-3. Suomi sai juonesta hetkeksi kiinni siirryttyään paikkapuolustukseen, joka aiheutti vieraille alkuun ongelmia. Puoliaikaa edeltävän kolmiminuuttisen Italia kuitenkin taas vei Marco Carraretton loistoesityksillä 12-2.

- Alku oli parempi, mutta taas tuli se musta hetki. Aivan turhaa annettiin niin paljon eteen. On todella raskasta kuroa eroa kiinni. Taisteltiin kuitenkin, ei luovutettu. Joukkueelta löytyi paljon energiaa ja kärsivällisyyttä, pohdiskeli Huff ottelun jälkeen.

Salinin lisäksi Suomen kirivaihetta kolmannella jaksolla oli käynnistämässä Kotti, joka kirmasi ja päätti tyylillä kaksi nopeaa hyökkäystä.

Päätösjaksolla Suomi siirtyi ensi kertaa johtoon (76-75) sitten avausneljänneksen Rannikon vapaaheitoilla, kun pelikellossa oli reilut kolme minuuttia jäljellä. Viimeisen kerran Suomi johti tilanteessa 81-80 Salinin onnistuneen kolmosen jälkeen. Belinelli teki Italian viisi viimeistä pistettä, joista kolme syntyi vapaaheittoviivalta.

”Enempää ei voi vaatia”

Italian voitosta huolimatta Suomen taistelutahto oli kaikkien huulilla pelin jälkeen.

- Kaikkien kohtaamiemme ongelmien keskellä joukkue nousee melkein 20 pisteen tappioasemasta ja saa vielä pelattua itselleen voittopallon. Enempää ei voi kukaan vaatia, huokaisi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomen koko joukkue osoitti olevansa valmis pistämään itsensä likoon ja asettamaan joukkueen kaiken muun edelle. Tiedossa olleiden loukkaantumisten lisäksi joukkueessa oli flunssaa ja rankan EM-karsintarupeaman esiintuomia vaivoja. Silti kentällä nähtiin valtaosan aikaa energinen susilauma, joka saalisti itselleen voittoa Italiasta.

Otsikoihin nousevat helposti hyökkäyspään tehoillaan Rannikko ja Salin, mutta yhtä lailla Kotti ja Huff ansaitsevat kiitoksensa puolustuspään peleistään. Yksi taistelijan ruumiillistuma oli Suomen Antti Nikkilä. Ilman Nikkilän tekemiä skriinejä Suomen hyökkäyspeli olisi takamiesosastolle monesti vaikeampaa. Nikkilän panos ei jäänyt päävalmentajaltakaan huomiotta.

- Andy (Nikkilä) pelaa niin turvonneella kädellä, ettei se mene edes suoraksi. Se kuvastaa millaisella antaumuksella pelaajat tässä ovat mukana, Dettmann kiitteli.

Rannikko teki ottelussa 22 pistettä ja jakeli kuusi koriin johtanutta syöttöä. Salinin saldoksi muodostui 16 pistettä. Samaan ylsi Huff.

- En tiedä mitä on tapahtunut, kun heitto kulkee näin hyvin. Ei passaa valittaa, sanaili Salin.

Kotti (13/9) ja Lee (10/2) täydensivät Suomen hyökkäyspelin tehokkaimmat.

Bargnani teki Italialle 24 ja Belinelli 23 pistettä. Kaksikon hikistä iltapuhdetta kuvastaan hyvin se, että NBA-duon pelitilanneheitot kirjattiin tilastoihin vaatimattomalla onnistumisprosentilla 38,7 (12/31).

- Olen onnellinen kahdesta syystä. Ensinnäkin voitimme ja toiseksi voitimme kolmannen ottelun peräkkäin. Ensimmäisellä puoliajalla näytimme millainen joukkue olemme tällä hetkellä. Toisella puoliajalla osoitimme itsellemme missä meidän pitää parantaa. Suomi oli paitsi vahva myös vaikea voitettava, kommentoi Italian päävalmentaja Simone Pianigiani.

Joukkueiden esittämän taiston lisäksi myös Energia Areenalle pakkautunut yleisö sai kiitoksensa.

- Oli mahtava pelata tänään, kun yleisökin oli hienosti mukana. Ja hieno peli tappiosta huolimatta joukkueelta. Tämä ryhmä ei luovuta – tää on susijengi, päätti Salin lisäten vielä sudenulvontaimitaationsa.

Suomi-Italia 83–85 (18-19, 12-29, 29-17, 24-20), Vantaa 23.8.2010

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle