Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Naisten maajoukkueelle kirvelevä tappio kotikentällä

 
Naisten maajoukkueelle kirvelevä tappio kotikentällä

Suomen naisten maajoukkue oli lähellä hakea ensimmäisen voittonsa pitkässä EM-karsintarupeamassaan. Maanantai-illan karsintaottelussa Unkaria vastaan Suomi johti pisteellä vielä runsas minuutti ennen loppua, mutta syyllistyi loppuhetkillä harkitsemattomiin ratkaisuihin ja hävisi kirvelevästi 56-61 (26-28). Suomi jatkaa karsintojen C-lohkossa ainoana voitottomana joukkueena.

Ottelun johtoasema vaihteli tasaisesti joukkueelta toiselle päätösjakson loppuun asti. Unkari oli karata kotijoukkueelta ensimmäisen kerran neljä minuuttia ennen ottelun loppua, kun 193-senttinen Dóra Horti (11/8/2 blokkia) ja Tijana Krivacevic (16/6/3 syöttöä) karkasivat suomalaispuolustajien lieasta ja siirsivät joukkueensa 51-55-johtoon.

Suomen aikalisän jälkeen Heta Korpivaara (16/6/3 syöttöä) kavensi Unkarin johdon kahteen pisteeseen, ja molempien joukkueiden hermostuneiden hyökkäysvuorojen jälkeen Vilma Kesänen (3/1) laukaisi kolmen pisteen kaaren takaa Suomen 56-55-johtoon 2:13 ennen loppua. Suomelle tarjoutui mahdollisuus suunnata turvallisemmille vesille vielä Unkarin pallonmenetyksen jälkeen, mutta ansiokkaasti pelanneen Taru Tuukkasen (16/9) heitto lähietäisyyksiltä kimposi raudoista.

Viimeiset 90 sekuntia olivat suomalaisittain mustat. Krivacevic (16/6/3 riistoa) nakutteli neljällä perättäisellä vapaaheitolla Unkarin 56-59-johtoon kalastettuaan Tiina Stenille (13/5) neljännen ja viidennen virheen. Vilma Kesäsen ja Minna Stenin (3/5) kolmen pisteen heittoihin osuttua rautoihin juoksi Unkarin Nora Nagy-Bujdosó (6/7) nopeasta hyökkäyksestä taululle loppulukemat 56-61 vain 17 sekuntia ennen loppua.

- Taistelimme hyvin, näytimme että osaamme puolustaa ja pelasimme ottelun voitosta. Totta kai on ärsyttävää, ettei voittoa tullut, huokaisi Heta Korpivaara ottelun tauottua.

- Ottelun loppu kaatui ihan silkkaan huolimattomuuteemme. Teimme huonoja ratkaisuja pallon kanssa. Meiltä puuttui ratkaisuhetkillä se varmuus, mitä tällaisten otteluiden voittamiseen vaaditaan.
 
Ratkaisijoiden määrä jäi vähiin

Viisi suurinumeroista tappiota EM-karsinnoista hakenut Suomi taisteli Unkaria vastaan hyvällä intensiteetillä ja teki puolustuksellaan erityisesti Unkarin sisäpelistä hankalaa. Unkari upotti kahden pisteen heittonsa koriin vain 36,8% tarkkuudella.

Unkarilta puuttui riveistään loukkaantunut avauspelinrakentaja Zsófia Fegyverneky, kun taas Suomen takakentällä Vilma Kesänen rakenteli peliä yksin vatsatautisen Dionne Poundsin puuttuessa kokoonpanosta ja Anni Mäkitalon seuratessa ottelua siviileissä yhä puolikuntoisena samaisen vatsataudin johdosta. Molemmat joukkueet iskivät toistensa pelinrakentajiin kovalla pallonpaineella, ja pallonmenetyslukemat olivat hurjat: Suomella 25 ja Unkarilla 17.

- Vilma hoiti tonttinsa Unkarin prässipuolustuksessa hyvin. Suurin osa menetyksistämme tuli niissä kohdissa, kun prässi oli jo purettu. Syöttelimme palloa yli sivurajojen, kuljetimme omiin jalkoihimme ja annoimme löysiä kaaripasseja, harmitteli Suomen päävalmentaja Tommi Koskinen.

Suomen puolustuspää piti kiitettävästi koko ottelun ajan. Hyökkäyspäässä ongelmia aiheutti pallonmenetysten lisäksi ratkaisijoiden määrän kapeus: Taru Tuukkanen, Heta Korpivaara ja Tiina Sten viimeistelivät Suomen 56 pisteestä 45.

- Taru, Heta ja Tiina tiesivät, että tässä terveystilanteessa heiltä vaaditaan hyökkäyspäässä todella paljon. Toisaalta he ovat ainoat pelaajamme, joilla on vaadittavaa kokemusta tämän tason koripallosta. Olisimme tarvinneet vielä pari pelaajaa, joiden heitto olisi pudonnut, Koskinen summasi.

Suomi selvitti Unkari-ottelun käytännössä yhdeksällä pelaajalla. Vatsatautiset Pounds ja Maiju Pekkarinen puuttuivat kokoonpanosta kokonaan ja Anni Mäkitalo seurasi ottelua vaihtopenkiltä käsin. Maija Lähde (3/6) uurasti puolikuntoisena 12 minuuttia.
 
"Jokainen matsi on hyödyllinen"

Suomella on jäljellä kaksi EM-karsintaottelua. Joukkue matkustaa torstaiksi lohkokärki Montenegron vieraaksi, ja päättää karsintansa sunnuntaina kotonaan Bulgariaa vastaan.

- Todella hyviä joukkueita vastassa, mutta se on lähtökohta, että molempia pelejä lähdetään voittamaan, kommentoi Korpivaara.

Myös Tommi Koskinen uskoo, että jäljellä olevat EM-karsintaottelut ovat pitkällä tähtäimellä joukkueelle hyödyllisiä.

- Pelaajille jokainen tämän tason ottelu on hyödyllinen. Pelaajien on otettava kaikki irti matseista Montenegroa ja Bulgariaa vastaan, koska näitä pelejä tulee harvoin. Samanlaista puolustusta, vähän huolellisempaa pallonkäsittelyä ja hivenen korkeampi heittoprosentti, niin hyvä tulee.

Montenegro ja Suomi kohtaavat torstaina 26. elokuuta klo 19:30 Suomen aikaa.

Suomi - Unkari 56-61 (12-13, 26-28, 45-43), naisten EM-karsintaa, Vantaa 23.8.2010

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle