Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Olga Niemen odotus täyttyi

 
Olga Niemen odotus täyttyi

Olga Niemi (silloin sukunimeltään Subbotina) mietti Pietarissa yksitoista vuotta sitten muuttoa Suomeen pienen tyttärensä kanssa. Pelimatkat ja lapsenhoito pienessä ja turvallisessa maassa onnistuisivat ehkä paremmin, ja hyvä ystävä Tanja Kolesnikova pelasi jo Suomessa.

Valkealan kautta Olgan matka vei nopeasti Salon seudulle. Mielessä alkoi olla myös suomalaisuus.

– Oli alusta alkaen hyvä olla. Siinä auttoivat tietysti hyvät ystävät ja valmentajat, Niemi toteaa.

– Silloin en tajunnut, että joskus voisin pelata Suomen maajoukkueessa.

Kansalaisuuden saaminen kesti kaikkineen kahdeksan vuotta. Maajoukkuestatuksen vastustajaksi ilmestyi sen jälkeen kansainvälinen lentopalloliitto FIVB. Sääntömuutoksen vuoksi odotusta tuli lähes kolme vuotta lisää, ja ikääkin alkoi tulla.

– Maajoukkueleireillä olin mukana jo kesällä 2008. Pettymysten jälkeen on tultu tähän vaiheeseen.

Odotus on päättynyt. 37-vuotiaana Niemi suhtautui rauhallisesti perjantain Ranska-peliin.

– Ei ole enää sellaista juniorijännitystä. Samanlainen olo kuin finaalisarjan tai Europelien alkaessa. Teen vain kunnolla sen mitä osaan, keskipelaaja mietti Ranskassa EM-karsintaottelun aattona.

– Ja sitä paitsi osaan myös jo kuunnella valmentajan ohjeita!

Olga Niemi pelasi perjantaina ensimmäisen virallisen ottelunsa Suomen paidassa Ranskaa vastaan.

FAKTA:
-Aikaisemmin toista maata edustanut lentopalloilija joutuu hakemaan kansainväliseltä liitolta FIVB:ltä alkuperäisen maan vaihtamista.
-Suomen lentopalloliitto haki Olga Niemelle muutosta keväällä 2008.
-FIVB oli jäsenmailleen kertomatta muuttanut sääntöjään vaikeuttaakseen liian nopeita vaihtoja. Passin saamisen jälkeen  tuli kahden vuoden karenssi ja 15 000 dollarin siirtokorvaus.
-Alkanut paperisota ei hyödyttänyt Niemeä ajallisesti. Lentopalloliiton ei lopulta tarvinnut maksaa siirtokorvausta.
-Suomessa kansalaisuuden saaminen kestää noin kuusi vuotta. Nyt maissa, jossa uuden kansalaisuuden saa vähän helpommin, urheilukansalaisuutta ei välttämättä saa enää yhtä nopeasti.
-Aikaisempia suomalaistuneita huippulentopalloilijoita ovat Kadri Määttä (Viro), Konstantin Shumov (Venäjä) ja Jimmy Hernandez (Kuuba). Tuolloin karenssiaikoja ei vielä ollut olemassa.

Lentopalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle