Ässät läpäisi testin

Ässät onnistui ottamaan kevään karsintasarjojen ensimmäisen kotivoittonsa Sportin kustannuksella lukemin 5-0. Samalla nähtiin myös karsintasarjan ensimmäinen kotivoitto. Ottelussa molemmilla oli hyvät hetkensä. Ässät pystyi tehottoman avauserän jälkeen hyödyntämään omat tilanteensa kylmästi Sportin tuskaillessa omissa tilanteissaan.

- Numerot mairittelevat Ässiä. Oikeasti lukemat ovat 2-1 Ässille ja vain sillä on merkitystä. Kilpeläinen voitti tänään Suomalaisen 100-0. Harmittaa, että osa pelaajistamme tekivät tänään itsestään noin pieniä. Meillä oli muutama iso poissaolo tänään, kun kapteeni Markus Jämsä, ylivoimalla tärkein pakkimme Juha Salmu sekä Timo Pahkala olivat sivussa.

- Näin ottelussa paljon hyvää. Näin joukkueiden pelinopeudet ja pakkien liikenopeudet. Täytyy olla helvetin hyvä Ässät, jos meinaavat lauantaina voittaa, Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen kommentoi.

- Kilpeläinen oli tänään erittäin hyvä. Positiivisia asioita tänään olivat hyvä ensimmäinen erä ja se, että saimme ylivoimapeliimme vähän otetta. Pääsimme tänään vähän eteenpäin, mutta vielä tarvitaan kaksi voittoa. Sportia ei saa missään nimessä aliarvioida, Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen kommentoi.

1. erä tehottoman Ässien näytöstä

Ässät sai otteluun hyvän startin ja oli alussa huomattavasti aktiivisempi. Ässät vyörytti tilanteita jatkuvasti Sportin Jaakko Suomalaisen maalille, mutta viimeistely ontui. Pahasti ottelun alussa jaloissa ollut Sport joutui kuitenkin ottamaan jäähyjä ja Ässät pystyi rankaisemaan; Tapio Sammalkangas heitti kiekon kulmaan, johon ehti ensimmäisenä Severi Sillanpää. Sport antoi kiekolliselle Sillanpäälle kovan paineen kahdella pelaajalla, mutta "Milli" onnistui pelaamaan kiekon B-pisteellä odottaneelle Matti Kupariselle. Kuparinen hyödynsi Sportin alivoimaneliön aukeamisen ja rynnisti maalin edustalle. Tarkka rystynosto ohitti Suomalaisen ja Ässät sai aina tärkeän avausmaalin tililleen. Kotijoukkue oli edelleen aktiivisempi myös molempien maalien edustoilla, mutta onnetar oli vielä ensimmäisessä erässä Suomalaisen puolella. Erän loppupuolella Sport sai ainoat vaaralliset tilanteensa erässä, kun keskialueen kiekonmenetys päästi Sportin kolmella yhtä vastaan hyökkäykseen. Eero Kilpeläinen venytti kuitenkin loistavan torjunnan takatolpalta. Aivan erän lopussa Sport sai toisen hyvän mahdollisuuden tasoitukseen, kun Sport-hyökkääjä pääsi yrittämään maalia takatolpalta. Kilpeläinen oli kuitenkin hyvin mukana ja selvitti tilanteen ongelmitta. Torjunnat ensimmäisessä erässä menivät 9-18.

2. erä Sportin hallintaa - Ässät tekee maalin

Eräs ottelusarjan teemoista on ollut Sportin vahvat tulemiset toisiin eriin. Samanlainen rynnistys nähtiin tänäänkin. Tammisen 60-minuutin paine näytti parhaita puoliaan, kun aktiivinen Sport-karvaus riisti useita kertoja kiekon hyökkäysalueella. Hieman yllättäen Sport pystyi useisiin riistoihin myös keskialueella. Sport pystyikin luomaan vaarallisia tilanteita lähes liukuhihnalta, mutta Eero Kilpeläisen eleettömän varma pelaaminen sekä Sportin ponnettomuus maalintekotilanteissa pitivät Ässien niukan kotijohdon tulostaululla.

Ässät pystyi kuitenkin hyödyntämään yhden erän harvoista tilanteistaan. Matti Kuparinen vei puhtaasti hyökkäyspään aloituksen ex-Ässä Tuomas Takalalta ja Marko Luomala toimitti kiekon viivaan. Viivalla Ville Uusitalo hyödynsi Suomalaisen eteen rakentuneen maskin ja laukoi tarkasti kiekon maaliin. Sport ei kuitenkaan lannistunut tästä ja aktiivisuus tarjosi Sportille ylivoimaa, kun Ässien Tapio Sammalkangas ja Matti Kuusisto ottivat peräkkäin rangaistukset. Ässien alivoimapeli oli kuitenkin tänään hyvää, eikä Sport päässyt edes kahden miehen ylivoimalla laukomaan parhaasta sektorista. Kestetystä alivoimatilanteesta saattoi muodostua ottelun lopullinen käännekohta, sillä Sport ei pystynyt enää loppuerässä aivan vastaavanlaiseen vyörytykseen. Toisen erän torjunnat kertovat Sportin hallinnasta; 20-5.

3. erä Ässien näytöstä

Ässät pystyi kokoamaan rivinsä kolmanteen erään. Ässät pääsi takaisin peliin ja erä eteni tasaisemmissa merkeissä. Ottelun lopulliseksi ratkaisuksi nousi Severi Sillanpään upea kiekonriisto. Sillanpää karvasi kiekon hyökkäysalueella Sport-puolustaja Tuomas Immoselta ja vapautti upealla syötöllä Tommi Huhtalan nokikkain Suomalaisen kanssa. Tiistaina apinan pois selästään karistanut Huhtala harhautti ajoissa jäihin menneen Suomalaisen ja nosti kiekon hallitusti maalin kattoon.

Jatkoa seurasi heti. Sportin Antti Jaatinen otti kahden minuutin jäähyn huitomisesta ja Tapio Sammankankaan löysä rannenosto leijui helpon oloisesti ohi Suomalaisen. Tähän maaliin taittui Sportin selkäranka ja ottelun loppu olikin enää kosmetiikaa. Ässät tosin pääsi iskemään vielä kerran ylivoimalla Lauri Kinoksen istuessa kampitusjäähyään; Sportin aktiivinen alivoima antoi kolmen miehen paineen laidassa. Matti Kuparinen kuitenkin voitti väännön ja pelasi kiekon Marko Luomalalle. Näin maalin eteen muodostui 3-1 tilanne. Luomala yritti omaa ratkaisuaan nousten maalille, mutta kiekko karkasi lavasta juuri ratkaisevalla hetkellä. Ässien onneksi takatolpalle oli noussut puolustaja Tero Määttä, jolla oli helppo työ lakaista kiekko reppuun. Lopussa Ässät tyytyi varmistelemaan johtoasemaansa, eikä Sport pystynyt enää kunnolla uhkaamaan Kilpeläisen nollapeliä. Näin Ässät vei ottelun selvästi nimiinsä ja lähtee 2-1 otteluvoitoin lauantaina Vaasaan.

Ässät pystyi parantamaan ylivoimapeliään ja Sportin aktiivista alivoimapeliä pystyttiin hyödyntämään. Aloituksissa Ässät oli tänään tiistaita paremmin mukana. Tosin sentterikohtaiset vaihtelut olivat suuria. Nuori Severi Sillanpää oli molemmissa päissä ottelun parhaimmistoa. Lisäksi Marko Luomalan aktiivinen peli tuotti Sport-puolustukselle jatkuvasti vaikeuksia. Huolestuttavaa Ässien pelissä olivat turhan monet kiekonmenetykset omalla alueella sekä keskialueella. Oman pään hitaat ja puolihitaat lähdöt olivat välillä jopa tuskaisen vaikeita. Lisäksi Marko Mäkinen sekä Pasi Peltonen joutuivat jättämään pelin kesken.

Parasta mahdollista Ässäkiekkoa ei tässä sarjassa olla nähty kuin hetkittäin, mutta oikealla tiellä ollaan. Tasakentällisin maalit ovat nyt 6-0 Ässille ja ylivoimalla Padan hyväksi 4-3. Lauantaina vastaan tulee varmasti ärsytetty Sport ja Ässien pitää varmuudella parantaa peliään, mikäli mielii jatkaa voittoputkeaan.

Ässien tiedotteesta / UrheiluPori.com

HC Ässät Pori Oy - logo

Ässät - 2008-2009 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2008-2009

Ottelut kaudella 2008-2009

Niklas Rubin jatkaa Ässissä

Ässät ja maalivahti Niklas Rubin ovat tehneet yksivuotisen jatkosopimuksen.

Valmentaja Timo Turunen jatkaa Ässissä

Ässien organisaatioon vuonna 2021 liittynyt valmentaja Timo Turunen jatkaa seurassa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella kaudesta 2024 – 2025 eteenpäin.

Roope Talaja jatkaa Ässissä

Ässät on tehnyt kaksivuotisen jatkosopimuksen hyökkääjä Roope Talajan kanssa. Hyökkääjä on pelannut tällä kaudella ennen illan KooKoo-ottelua 16 ottelua tehoin 4+4 =8.

Sakari Salminen palaa Ässiin

Ässät on tehnyt kevääseen 2022 asti ulottuvan sopimuksen Sakari Salmisen kanssa. Ässien oma kasvatti pelasi seurassa viimeksi vuosina 2017 – 2019, jolloin 50 ottelussa syntyi tehopisteet 17+30 =47.