Ässät heräsi liian myöhään

Sportin murskaava alku oli tänään Ässille liikaa ja ottelupallo SM-liigaan on nyt vaasalaisilla. Ässät heräsi peliin vasta kolmannessä erässä, mutta lopulta karmeat henkilökohtaiset virheet ratkaisivat ottelun Sportin voittoon 3-4.

- Tammisen 60-minuutin paine tappoi Ässät toistamiseen. Olen nähnyt molempien joukkueiden pelinopeudet ja jalkanopeudet. Me olemme aktiivisempi joukkue tässä sarjassa ja siksi voitamme, Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen hehkutti.

1. erä: Sport jyrää ja Ässät jännittää

Ässien lähtö otteluun epäonnistui karmealla tavalla. Helpotkin syötöt epäonnistuivat etenkin omassa päässä ja kiekko pomppi lavassa. Hermoistuneisuus näkyi katsomoon asti ja otteista puuttui totaalisesti rentous. Sport taasen pelasi vapautuneesti ja erittäin hyvällä asenteella. Ässät ei siis ollut ottelun alussa ollenkaan valmis pelaamaan ja se kostautuikin heti. Ässien pakkipari Matti Kuusisto - Pasi Peltonen seurasi vierestä, kun Sportin konkarihyökkääjä Toni Sihvonen suorastaan survoi irtokiekon maaliin. Vain pari minuuttia myöhemmin Sport rankaisi uudelleen - ja toistamiseen maalinedustalta; Sportin Juha Koivisto toimitti löysän kudin kohti maalia, joka pomppi Ässäpuolustajan kautta Josh Pruddenille, joka sen enempää kyselemättä ampui kiekon ohi Kilpeläisen. Näin pelikello näytti aikaa 2.19 ja lukemat olivat jo 0-2.

- Useat poissaolot vaikeuttivat meidän lähtöämme tähän peliin, Ässien valmentaja Alpo Suhonen kommentoi.

Tämän jälkeen alkoi jäähysuma, jonka aikana myös Ässille tarjottiin mahdollisuutta nousta peliin mukaan. Mailaa kuitenkin puristettiin ratkaisunhetkillä liikaa ja hyvistäkin paikoista ammuttiin joko räikeästi ohi maalin tai suoraan Sport-maalivahti Jaakko Suomalaisen syliin. Parhaat paikat kenties hieman paremmin pyörineen ylivoimapelin aikana tarjoutuivat Aki Keinäselle sekä Markku Tähtiselle. Sportkin pääsi vielä erän lopulla kolistelemaan maalirautoja, mutta lopulta tauolle lähdettiin 0-2 lukemissa.

2. erä: Ässien tuska jatkuu

Toisessa erässä Sportin hyvä vire jatkui ja aktiivisempana se edelleen hallitsi pelitapahtumia. Runsaat jäähyt sotkivat toisen erän alkua, mutta molempien ylivoimapeli oli tehotonta. Sport pääsi kuitenkin iskemään alivoimalla, kun jälleen kerran sen kova karvauspelaaminen tuotti tulosta. Timo Pahkala karvasi kiekon Matti Kuusistolta Ässien puolustusalueella ja pelasi kiekon keskustaan Tuomas Takalalle. Ex-Ässä sai purjehtia täysin vapaasti hyvään laukaisupaikkaan ja ampui tarkasti kiekon maalin kattoon. Pientä toivonkipinää Ässäleiriin toi erän lopulla Tommi Huhtala. Marko Kivenmäki löysi Ässien pelatessa ylivoimalla loistavalla syötöllä takatolpalla vapaana kytänneen Huhtalan, joka onnistui laittamaan kiekon pienestäkin kulmasta ohi Suomalaisen.

3. erä: Ässien kiri katkeaa katkeraan loppuun

Kolmanteen erään luisteli sisuuntunut Ässänippu. Kiekko alkoi liikkua ja kadoksissa ollut pelihuumori löytyi. Ässät pystyi luomaan tekopaikkoja ja pelaamaan entistä suoraviivaisemmin. Myös Sportin puolustajilla alkoi maila täristä ja Ässät pääsikin onnekkaasti kaventamaan, kun Sport-puolustajan maalin takaa lähettämä purkukiekko osui ensin maalin takana seisoskelleen toisen Sport-puolustajan luistimeen ja siitä maalikehikon kautta Huhtalalle maalin kulmalle. Huhtala nousi maalin eteen ja ampui rystyllä illan toisen maalinsa.

Ässien kavennusmaalin jälkeen paine pysyi Sportin alueella ja tasoitus suorastaan roikkui ilmassa. Ässät teki kuitenkin kesken hyvän jaksonsa pahan virheen, jonka Sport pystyi hyödyntämään; Pasi Peltonen ei pelannut riittävän nöyrästi tilanteessa, jossa olisi pitänyt ainoastaan pelata kiekkoa syvälle Sportin alueelle. Tuloksena oli kiekonmenetys ja Sport pääsi 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Ainoaksi puolustajaksi jäänyt Matti Kuusisto lähti yltiöpäisesti taklaamaan Antti Jaatista, joka pelasi kiekon hyökkäyksessä mukana olleelle Paul Cabanalle. Cabana pääsi nokikkain Kilpeläisen kanssa ja ampui kiekon tarkasti Kilpeläisen längistä sisään. Ässät pääsi kuitenkin vielä peliin mukaan, kun Jaakko Suomalainen kaatui maalin kulmalla ja Matti Kupariselle pelattiin vapaa vetopaikka tyhjään maalin.

Ässien loppukiri olikin hurja, mutta useista ylivoimista huolimatta tasoitusmaalia ei saatu aikaan. Aivan ottelun lopussa Ässien pelatessa kuudella kolmea vastaan Sport-maalin edustalle rakentui ruuhkatilanne. Kiekko ajautui lopulta Markku Tähtiselle, jolla oli aikaa katsoa ja asetella kiekkoa, kunnes hän nosti kiekon maaliin. Ässien riemu loppui kuitenkin lyhyeen. Kiekko oli tuomion perusteella ajautunut Tähtiselle käsisyötön ansiosta ja aloitus siirrettiin keskialueelle. Ässät ei ehtinyt enää rakentaa minkäänlaista pakkopeliä ja Sport vei ottelun niukasti nimiinsä. Lopun tilannetta voisi varmaankin kelailla nauhoilta loputtomiin, mutta nyt se on täysin turhaa. Sport johtaa ottelusarjaa ja jatkossa Ässien pitää voittaa pelejä.

- Erikoista, että Tähtinen ehti tilanteessa leipoa kiekkoa aika pitkään ja sitten vasta levitellään käsiä, kun kiekko on maalissa, Alpo Suhonen kommentoi.

- Vihellys oli oikea, vaikka tulikin turhan myöhään, otteluvalvoja Karl-Gustaf Kaisla kertoi ottelun loppuratkaisusta.

- Ottelu meni tiukaksi meidän rutiininpuutteen vuoksi sekä sen toisen asian vuoksi, johon en ota kantaa. Meillä on nyt mahdollisuus tehdä kiekkohistorian suurin sensaatio sitten vuoden 1995, Juhani Tamminen kertoi.

Ässien tilanne on nyt erittäin vaikea, mutta ei mahdoton. Jokainen jätkä joukkueessa ja katsomossa näki, mitä tapahtui, kun asenne ja tahto saatiin mukaan peliin ottelun kolmannessa erässä. Sportkin joutuu nyt uuden tilanteen eteen. Kaikki Vaasassa odottavat suuria juhlia torstaille. Ässillä on kuitenkin täysi mahdollisuus vielä kääntää oman tekemisensä kautta tämä sarja. Fakta on kuitenkin se, että enää ei auta ihmetellä. Nyt on laitettava kaikki peliin - viimeiseen rippeeseen asti.

Ässien tiedotteesta / UrheiluPori.com

HC Ässät Pori Oy - logo

Ässät - 2008-2009 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2008-2009

Ottelut kaudella 2008-2009

Niklas Rubin jatkaa Ässissä

Ässät ja maalivahti Niklas Rubin ovat tehneet yksivuotisen jatkosopimuksen.

Valmentaja Timo Turunen jatkaa Ässissä

Ässien organisaatioon vuonna 2021 liittynyt valmentaja Timo Turunen jatkaa seurassa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella kaudesta 2024 – 2025 eteenpäin.

Roope Talaja jatkaa Ässissä

Ässät on tehnyt kaksivuotisen jatkosopimuksen hyökkääjä Roope Talajan kanssa. Hyökkääjä on pelannut tällä kaudella ennen illan KooKoo-ottelua 16 ottelua tehoin 4+4 =8.

Sakari Salminen palaa Ässiin

Ässät on tehnyt kevääseen 2022 asti ulottuvan sopimuksen Sakari Salmisen kanssa. Ässien oma kasvatti pelasi seurassa viimeksi vuosina 2017 – 2019, jolloin 50 ottelussa syntyi tehopisteet 17+30 =47.