Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Urheilupelien historia videopeleissä ennen PlayStationia

Urheilupelien historia videopeleissä ennen PlayStationia

Urheilun suurkuluttajat voivat harrastaa sitä myös tietokoneilla ja pelikonsoleilla, joille on olemassa runsaasti laadukkaita tai ainakin hauskoja urheilupelejä. Urheilupelejä on ollut saatavilla eri pelilaitteille aivan ensimmäisistä niin sanotuista TV-peleistä lähtien. Tässä artikkelissa käymme läpi urheilupelejä 70-luvun lopusta aina aikaan ennen ensimmäistäkään Sony Playstation -konsolia.

TV-peleistä Commodore KuusNeloseen

Pong-kloonit ovat kaikille neljänkymmenen vuoden paremmalla puolen oleville tuttuja pelejä, joissa tv-ruudun reunoilla liikkuvalla pystyviivan muotoisella mailalla pyritään osumaan neliönmalliseen palloon. Nämä pelit esittivät tilanteen mukaan tennistä, squashia, jääkiekkoa tai mitä milloinkin.

Kun grafiikka alkoi parantua esimerkiksi Atarin ensimmäisissä pelikonsoleissa, alkoi myös urheilupelien suosio kasvaa runsaasti. Atari 2600 -pelikonsolin (1977) urheilupelejä olivat esimerkiksi California Games, Winter Games, Summer Games, Real Sports Volleyball, BMX Airmaster, Real Sports Tennis, Activision Ice Hockey, Activision Tennis ja Super Football.

Vuonna 1982 julkaistiin Tasavallan tietokone Commodore 64. Tietokonetta myytiin Suomessa eniten maailmassa, jos myynti suhteutetaan väkilukuun. Suunnattoman suosion kerännyt Commodore 64 sisälsi mittavat määrät pelejä, joista urheilupelit olivat myös varsin suosittuja. Urheilupelikokoelmat Summer Games, California Games ja Winter Games olivat Commodoren tietokoneellakin todella pidettyjä ja monet suomalaiset muistavat pelanneensa näitä pelejä ensimmäisen kerran juuri Commodore 64:lla. Jalkapallon ystäviä hemmoteltiin muun muassa Football Manager -strategiapelillä. Football Manager on edelleen voimissaan ja näinä päivinä sitä hyödynnetään jopa urheiluveikkauksessa, jota tarjoaa esimerkiksi NetBet vedonlyönti -sivusto.

Nintendo ja Sega kilpailemassa

Kun Atari 2600:n seuraajat eivät pystyneet vastaamaan odotuksiin, oli Commodore 64:n ohella Nintendon ja Segan vuoro vallata alaa videopelien bisneksessä. Nintendo Entertainment System eli tuttavallisemmin NES (Japanissa Famicom) julkaistiin ensiksi Japanissa vuonna 1983, vuonna 1985 Yhdysvalloissa ja vuonna 1987 Euroopassa. Suomalaisittain sanottuna NESsin parhaimpia urheilupelejä olivat esimerkiksi nyrkkeilypeli Punch-Out!!, jääkiekkopelit Blades of Steel ja Ice Hockey, motocrosspeli Excitebike ja yleisurheilupeli Track & Field. Ehkäpä sorsien ampumiseen keskittyvä Duck Hunt voidaan laskea urheilupeliksi niin ikään.

Toinen kasibittinen pelikonsoli, joka kilpaili Nintendon kanssa kuluttajien rahoista, oli Sega Master System (1985, Euroopassa 1987). Segan konsoli oli teknisesti monelta osin Nintendo Entertainment Systemiä parempi, mutta joutui lopulta nöyrtymään suosiossa legendaariselle Nintendon konsolille. Tästä huolimatta myös Sega Master Systemille julkaistiin urheilupelejä, mutta niiden laadusta ollaan oltu montaa mieltä. Great Baseball, Great Basketball, Great Football, Great Golf, Great Ice Hockey, Great Soccer ja Great Volleyball olivat monien pelaajien mielestä “great” vain nimeltään.

16 bittiä

8-bittisyyden jälkeen vuorossa oli 16-bittinen aikakausi, joka toi markkinoille Super Nintendon ja Sega Mega Driven. Vanhat kilpakumppanit olivat tukkanuottasilla jälleen kerran, mutta se tiesi myös lisää vaihtoehtoja urheilupelien ystäville. Super Nintendolla mainitsemisen arvoisia pelejä olivat NBA Jam Tournament Edition, Super Punch-Out, Sensible Soccer: International Edition ja International Superstar Soccer Deluxe. Ehkä tässä listassa pitää mainita myös Super Mario Kart.

Sega Mega Drivelle julkaistiin ensimmäisen kerran kaikkien urheilupelien ystävien ikisuosikki eli ensimmäinen NHL-sarjan peli. NHL Hockey (Yhdysvaltojen ulkopuolella EA Hockey) oli EA Sportsin julkaisema peli vuodelta 1991. Pelisarja alkaa lähentyä uhkaavasti kolmeakymmentä ikävuotta! Sega Mega Drivelle, Super Nintendolle ja DOSille julkaistu NHL ´94 on puolestaan usein kutsuttu yhdeksi parhaimmaksi urheilupeleistä koskaan. Mielenkiintoisena anekdoottina mainittakoon että NHL vaati EA Sportsia poistamaan tappelun pelistä.

Tietokonepuolella 16-bittistä aikakautta edustivat Atari ST ja Commodore Amiga, joille julkaistiin myös paljon urheilupelejä. Näistä mieleenpainuvimpia olivat muun muassa jalkapallopeli Kick Off, futuristinen kilpa-ajopeli Stunt Car Racer, Microprose Soccer - jalkapallopeli, Steve Davis World Snooker ja Wayne Gretzky Hockey.


Takaisin edelliselle sivulle