Olympiavoittaja nurin kotikentällään

Lentopallomaajoukkueelle yksi historian makeimmista voitoista Chicagossa

Miesten lentopallomaajoukkueen suurteot saivat jatkoa juhannusaattona USA:ssa, kun joukkue kukisti maailmanliigassa olympiavoittaja USA:n Hoffman Estatesissa Chicagossa 3-2 (25-22, 14-25, 25-20, 19-25, 15- 11). Voitto USA:sta oli Suomelle vasta keskinäisen maaotteluhistorian kolmas ja edellisestä voitosta Tampereella ehti kulua 31 vuotta.

Berruto teki kovan päätöksen ottelun alla ja päätti laittaa toisen Kaliningradissa pelatun Venäjä-ottelun perusteella Urpo Sivulan hakkuriksi. Ilman vastaanottopaineita Sivula sai keskittyä hyökkäämiseen ja se sujui tehokkaasti. Sivula teki Suomen maailmanliigahistorian piste-ennätyksen 31 pistettä (+16).

- Pakko olla tyytyväinen. Vähän jännitti hakkurin paikalta lähteminen, mutta hienostihan se meni. Kahteen sarjapisteeseen täytyy olla piun tyytyväinen. Tuli hyvä fiilis, kun Mauro sanoi minun aloittavan hakkurina. Sai lyödä palloa oikein urakalla, peräti 57 % tehoilla tappanut Sivula totesi.

- Neljä kertaa perättäin jouduin onnittelemaan vastustajaa voitosta, joten nyt on todella hienoa onnitella omaa joukkuetta. Tämä oli meille enemmän kuin voitto: se tuli maailman parasta joukkuetta vastaan, mutta myös meidän suurienkin vaikeuksien jälkeen. Vastaanotto oli tänään avainasemassa ja tietysti Sivula. Haluan onnitella joukkuetta ja olen erittäin ylpeä sekä iloinen, Berruto totesi.

Yleispelaajina Suomella aloittivat Antti Siltala ja Matti Hietanen, keskitorjujina tutusti Matti Oivanen ja Jukka Lehtonen, passarina Eemi Tervaportti ja liberona Pasi Hyvärinen.

Vastuuseen päässyt Hietanen nautti pelaamisesta ja toi hyvää varmuutta vastaanottopeliin libero Pasi Hyvärisen ja Antti Siltalan rinnalle. Suomen vastaanottopeli olikin syöttöpelin lisäksi joukkueen vahvin ase Sivulan hurjan illan ohessa.

Sivula vauhdissa heti alusta alkaen

Sivula oli avauserässä liekeissä tehden peräti yhdeksän pistettä. Myös Matti Hietanen onnistui laitahyökkäyksissään hyvin ja koko maailmanliigan puolustustilaston ykkönen Pasi Hyvärinen puolustuksissa.

Toisen eran alku olí USA:n pelätyn keskitorjujan David Leen juhlaa. Torjuntatilaston ylivoimainen kärkinimi hoiteli joukkueensa karkumatkalle heti kättelyssä (8-4). Berruto antoikin eän jälkipuoliskolla peliaikaa penkkimiehille (Jari Tuominen, Olli-Pekka Ojansivu ja Simo-Pekka Olli). Suomalaisista vain Sivula pystyi uhkaamaan USA:ta tehden toiseenkin erään komeat kuusi pistettä.

Kolmannen erän Suomi käänsi edukseen Matti Oivasen hurjalla syöttövuorolla. Kuusi perättäistä pistettä (8-10, 14-10) syntyivät Oivasen pommeilla ja Sivulan hienoilla viimeistelyillä jatkopalloista. Loppuerässä Suomen kantti piti hienosti ja erinomaisen vastaanoton johdolla erä tuli kotiin 25-20.

Neljännessä erässä ratkaisu nähtiin USA:n hakkurin Clayton Stanleyn pommisyötöillä. Suomen saatua juuri hyvän otteen 205-senttinen härkä paukutti kolme perättäistä pistettä kotijoukkueelle (13-16). Lopullista tuhoa teki kolmannen erän lopussa kentälle tullut keskitorjuja Maxwell Holt vahvoilla syötöillään.

Päätöserässä edettiin tasaisesti aina Matti Oivasen kahteen ässäsyöttöön asti. Niiden myötä Suomi sai 10-7- johdon ja siitä ei enää kotijoukkue lähemmäksi päässyt. Ottelu sai ansaitun päätöksen Sivulan torjuntaan.

Suomen lohkon toisessa otteluparissa Venäjä haki perjantaina odotetusti puhtaan voiton Egyptistä Kairossa 3-0 (25-18, 25-18, 25-16).