Suomen miehet voittivat jälleen MM-kultaa salibandyssä.

Suomelle jälleen salibandyn MM-kultaa

Suomi puolusti menestyksekkäästi kahden vuoden takaista MM-kultaa, kun lauantaina pelatussa finaaliottelussa Ruotsi taipui 6-2 (2-0,1-1,3-1). Hartwall Areena oli tupaten täynnä ja 13 267 katsojaa sai todistaa valkopaitaisen Suomen pelaavan maailman parasta salibandya.

Suomi luotti laajaan materiaaliin ja laittoi Ruotsin koville ensimmäisestä erästä lähtien. Suomen voiton takuumiehenä hääri maailman parhaaksi arvostettu Mika Kohonen (2+0).

Ruotsilla ensimmäinen maalipaikka, ei maalia

Ruotsin aloitus on lähes täydellinen. Pallo aloitusvoitolla sinikeltaisille ja ensimmäisestä tilanteesta laukaus rautoihin. Suomen onneksi pallo kimpoaa takaisin kentälle ja kotijoukkuekin saa ensimmäisen kosketuksen pelivälineeseen. Suomi vastaa samalla sykkeellä ja pian Mikko Kohonen pääsee kokeilemaan Patrik Janssonin ohittamista, mutta pallo ei nouse kahdella yritykselläkään ruotsalaisvahdin jalan yli, joten peli jatkuu maalittomana.

Maailman paras iskee ensimmäisenä

Tunnelma areenalla on huumaava ja ensimmäisen kerran tärykalvoja koetellaan ajassa 5.19. Rickie Hyvärinen tekee vahvan esityön hyökkäyspäädyssä ja jatkaa pallon Tero Tiitulle vasempaan laitaan. Tiitu syöttää pallon ruuhkaan keskelle ja Mika Kohonen osuu pomppupalloon vieden Suomen ottelussa 1-0 johtoon. Suomi pelaa vahvan maalin jälkeisen vaihdon ja vajaassa minuutissa taululla komeilee 2-0 johto. Ruotsalaispuolustus avaa suoraan Mikael Järven lapaan ja Järvi ottaa muutaman terävän askeleen kohti maalia laukoen pallon vastustamattomasti ohi Janssonin.

Erän puolivälin jälkeen Suomi hyökkää muutaman kerran aavistuksen liian rohkeasti, jolloin Ruotsi pääsee vastahyökkäyksiin. Henri Toivoniemi on mies paikallaan Suomen maalilla torjuen Ruotsin maalintekoyritykset. Suomi pelaa kolmella kentällä ja käyttää kerran myös nelosvitjan pelissä ensimmäisen erän aikana. Suomi pelaa ehdottomasti parhaan ensimmäisen erän, mitä turnauksen aikana joukkueelta on nähty.

Ruotsi kaventaa toisessa erässä

Toisen erän alussa Ruotsi ottaa pallon jälleen aloitusvoitolla ja lähtee rakentamaan kavennusosumaa. Suomi pelaa erinomaista puolustuspeliä eivätkä sinikeltaiset löydä rakoa laukauksille. Suomella on paikka lisätä johtoaan, mutta Mikko Kohonen laukoo pallon yli maalin, kun viisi minuuttia toista erää on takana. Ruotsi sen sijaan avaa maalitilinsä, kun joukkueen kapteeni Karl-Johan Nilsson syöttää ja Kim Nilsson iskee puolustuksen keskeltä kavennusosuman ajassa 27.39.

Ruotsin kavennusta seuraa vaihe, jossa mennään kenttää päästä päähän ja on vain ajan kysymys milloin joukkueet onnistuvat maalinteossa. Tiitu on Suomen joukkueen ahkerin laukomaan, mutta 10 maalia tähän mennessä MM-kisoissa laukonut Tiitu ei saa lisättyä Suomen johtoa. Sen sijaan Mika Kohonen iskee illan toisen osumansa, kun Jouni Vehkaoja syöttää maalinkulmalle ja Kohonen laittaa pallon toisella yrittämällä Ruotsin verkkoon. Tilanne 3-1 ajassa 34.55. Toisen erän lopussa Suomi pääsee pelaamaan ottelun ensimmäistä ylivoimaa. Ruotsin neliö on tiivis ja ylivoiman ainoaksi laukaukseksi jää Lassi Vänttisen metrikaupalla ohi maalista suuntautunut veto. Toiselle erätauolle mennään Suomen 3-1 johtoasemassa.

Suomi pudottaa Ruotsin kyydistä

Kolmas erä alkaa johtoasemassa pelaavalta Suomelta vahvasti, kun Mika Savolainen syöttää ja Hyvärinen laukoo pallon kantilta tarkasti ohi Janssonin. Ruotsi taistelee vielä vastaan, mutta Toivoniemi ottaa arvokkaan torjunnan poikkisyötöstä lähteneestä laukauksesta ja Suomen kolmen maalin johtoasema pysyy. Ei kahta ilman kolmatta, nimittäin maalipaikkoja Mikko Kohosella finaaliottelussa. Kolmatta kertaa Kohonen ei enää ruutia tuhlaile, vaan Harri Forstenin pitkästä pystysyötöstä Kohonen siirtää Suomen 5-1 johtoon ajassa 45.11.

“Taistele Suomi!”

Suomen ensimmäinen jäähy tulee ajassa 51.24 ja rangaistuspenkille passitetaan Mikko Kohonen. Nyt Ruotsin olisi viimeistään aloitettava takaa-ajo. Areenalla raikaa “Taistele Suomi!” ja Suomihan taistelee. Ruotsin syöttöpeli ylivoimalla on näyttävää ja lopulta puolustaja Rasmus Sundstedt laukoo Magnus Svenssonin syötöstä 5-2-kavennuksen. Ruotsilla on paljon kirittävää ja joukkue karvaa korkealta, mutta Suomen puolustus purkaa kahden miehen karvauksen helpoilla syötöillä. Ruotsi käyttää aikalisänsä ajassa 57.16 ja ottaa Janssonin pois maalista. Suomi pelaa koko viimeisen erän järkevää peliä johtoasemassa. Ottelun viimeiseksi osumaksi jää Vänttisen tekemä kuudes osuma tyhjään ruotsalaismaaliin ja suomalaisjuhlat ovat valmiit alkamaan.

Seuraavan kerran maailmanmestaruudesta pelataan Sveitsissä 2012.