Chappuis’lle kultaa – Manninen ja Ryynänen sijoilla 16 ja 17

Yhdistetyn maailmancupia hallinnut Ranskan Jason Lamy Chappuis voitti suurmäen henkilökohtaisen kilpailun. Hopea ja pronssi matkasivat Saksaan. Hannu Manninen oli parhaana suomalaisena 16:s Janne Ryynäsen seuratessa sijalla 17.

Yhdistetyn miehet mittelivät tänään kisojen viimeisen henkilökohtaisen kilpailunsa. Normaalimäestä siirryttiin HS 134-mäkeen ja erot 10 kilometrin hiihto-osuudelle lähdettäessä antoivat selvät sävelet mitalikamppailulle. Mäkiosuuden ykkönen oli Norjan Haavard Klemetsen, mutta Ranskan Jason Lamy Chappuis oli vain 6 sekunnin päässä, kun molempien hyppy kantoi 133,5 metriin. Normaalimäen kilpailussa onnistuneet Saksan Johannes Rydzek ja Eric Frenzelkin hyppäsivät hyvin ja kaksikko lähti matkaan reilun puolen minuutin takaa-ajoasemista sijoilta 5 ja 6.

Chappuis sai Klemetsenin kiinni jo aivan kilpailun alussa ja kaksikko jätti pian kolmantena matkaan lähteneen Itävallan Wilhelm Deniflin. Rydzek ja Frenzel saavuttivat kärkeä, mutta hajurako säilyi pitkään lähes puolessa minuutissa. Chappuis teki lopullisen ratkaisunsa viiden kilometrin kohdalla, jolloin Klemetsen putosi kyydistä. Ranskalainen sai hiihtää lopun matkaa yksin ja oli maalissa 6,7 sekuntia ennen saksalaiskaksikkoa, joka ajoi Klemetsenin kiinni ja ratkoi himmeämpien mitalien kohtalon loppusuoralla. Pidemmän korren ja hopean veti Rydzek, joka kukisti Frenzelin 0,3 sekunnilla.

Suomalaiset eivät päässeet mäkiosuudella kärjen tuntumaan. Janne Ryynänen hyppäsi 121 metriin ja lähti ladulle 14:tenä 1.19 kärkeä perässä. Hannu Mannisen 116 metriin kantanut loikka toi eroa kärkeen tasan kaksi minuuttia. Manninen piti ladulla parasta vauhtia aiempiin Oslon kilpailuihin nähden ja oli lopulta parhaana sinivalkoisena 16:s Janne Ryynäsen seuratessa heti seuraavalla sijalla. Eetu Vähäsöyrinki ja Jim Härtull olivat lopputuloksissa sijoilla 47 ja 51.

”Jannelle sattui kisakierrokselle keskinkertainen hyppy, ei hyvä eikä huono. Olosuhdekin oli keskinkertainen. Tänään olisi tarvittu paras hyppy, mutta hyvin hän hiihti”, kommentoi päävalmentaja Kimmo Savolainen Ryynäsen suoritusta.

”Hannukin hiihti vuoden parhaan hiihdon. Hannulla oli koko ajan isossa mäessä vaikeuksia ja kisaan sattui paras hyppy tuosta mäestä. Positiivinen suoritus kaiken kaikkiaan häneltä.”

”Mäkiosuuteen kisa kariutui, mutta hiihtovauhti on parantunut. Kun Jannen osalta saadaan mäki sinne tasolle missä se on parhaillaan ollut, niin hyvä tulee. Ei voi mitään”, summasi Savolainen vielä päivän annin.

Suomen joukkueen kisaurakka Oslossa päättyi tämän päivän kilpailuun, vaikka yhdistetyn kilpailuohjelmassa on vielä perjantaina suurmäen joukkuekilpailu. Syynä ovat Mannisen perheenlisäys ja Kuopiossa viikonloppuna kilpailtavat Continental cupin kilpailut, jotka ovat ensi kautta ajatellen joukkueelle tärkeitä. Ratkaisu onkin Savolaisen mukaan tulevaisuutta ajatellen järkevin vaihtoehto joukkueelle.

”Kuopion kisa on tärkeä, siellä ratkaistaan ensi kaudelle maailmancupin edustuspaikat. On tärkeää, että pojat – etenkin Joni (Karjalainen) - saisivat sieltä pisteitä. Täällä ei kuitenkaan mitalista olisi taisteltu”, tähdentää Savolainen.