Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen upea nousu jäi vajaaksi Italiassa

 
Suomen upea nousu jäi vajaaksi Italiassa

Suomen koripallomaajoukkue kaivoi itsensä kuoppaan EM-karsintaottelussa Barissa, nousi hienosti kaukaa takaa-ajoasemasta taistelemaan voitosta Italiaa vastaan, mutta joutui lopulta antautumaan. Italia avasi EM-karsintojen voittotilinsä kukistamalla Suomen 82-73 (47-34).

Viime torstaina pelatun EM-karsinta-avauksen tapaan Suomi jäi takaa-ajajan rooliin varhaisessa vaiheessa. Suomen ongelmatkin olivat samat kuin avauspelissä Montenegroa vastaan. Suomi ei pitänyt pallosta tarpeeksi hyvää huolta ja Italia pääsi juoksemaan ensimmäisellä puoliajalla peräti 16 pistettä 13 suomalaismenetyksestä.

Lähes 4500-päisen kotiyleisön edessä pelannut Italia oli lisäksi löytänyt kateissa olleen heittojyvänsä kolmoskaaren takaa. Italialaiset viimeistelivät ensimmäisen 20-minuuttisen aikana kuusi kolmosta hyvällä 43 prosentin sihdillä.

- Alku meni aikalailla kiville, puhisi Suomen Teemu Rannikko pelin jälkeen.

- Italia oli huomattavasti aktiivisempi ja aggressiivisempi alussa, Petri Virtanen lisäsi.

Italian päävalmentaja Simone Pianigiani ehti jo ennen peliä heiluttella valkoista lippua joukkueen hävittyä avauspelinsä Israelia ja Latviaa vastaan. Kentällä antautumisen elkeitä ei italialaisilta nähty. Avausjakso oli kotijoukkueelta näyttävää show’ta. Italialaiset haastoivat Suomen puolustusta aktiivisesti Suomen hävitessä kaksinkamppailuja. Korilinko Marco Belinelli näytti taidoistaan harvemmin nähdyn puolen, kun hän löysi oivallisilla syötöillään joukkuekavereitaan.

Parhaimmillaan Italia oli avauspuoliskolla 18 pisteen karussa, kun Belinelli onnistui reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen kolmosessaan ja viimeisteli Italian 14-2-irtioton (26-8).

Ottelun toisella jaksolla Suomi sai kuitenkin peliään järjestykseen. Siinä auttoivat Rannikko ja juonikkaalla pelipäällä ollut Virtanen, joka haki tärkeitä riistoja, johti varmasti peliä ja heitti ohessa viisi pistettä. Rannikko oli Suomen tehokkain tauolle mentäessä 13 pisteellään.

Suurin avu Suomen suunnanmuutokseen löytyi kuitenkin puolustuspäässä, jossa sinipaidat siirtyivät mies- ja paikkapuolustuksen sekoitukseen, joka hämmensi italialaiset.

Super-Teemu

Rannikon johdolla Suomi tuli kolmannella neljänneksellä myrskyn lailla takaisin peliin.

Italian NBA-tähden Andrea Bargnanin vietyä Italian 57-38-johtoon, alkoi Suomen kiri. Rannikko ja Tuomas Iisalo käynnistivät rynnistyksen. Suomen onnistui pitämään Italia yli neljä minuuttia pisteittä ja vajaan kuuden minuutin pätkä kirjattiin Suomelle murhaavasti 17-2.

Rannikko näytti kirivaiheessa korintekotaitojaan paitsi kolmoskaaren takaa myös upottamalla kauniita kaariheittoja keskietäisyyksiltä italialaispuolustuksen yli ja kalastelemalla virheitä vastustajalle.

Antti Nikkilä nosti Suomen Kimmo Muurisen mainiosta syötöstä jo neljän pisteen päähän (59-55). Lähimmäksi suomalaiset pääsivät, kun reilut viisi minuuttia oli peliä jäljellä. Tuukka Kotin näyttävän torjunnan jälkeen Kotti seurasi toisessa kenttäpäädyssä oman ohiheittonsa sisään ja tilanne oli 68-65.

- Uskallettiin toisella puoliajalla haastaa Italiaa paljon paremmin niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin, Rannikko arvioi.

Ottelun lopullisiksi ratkaisijoiksi nousi Italian takamieskaksikko Antonio Maestranzi-Marco Carranetto. Kaksikosta jälkimmäinen villitsi ensin italialaisyleisön hurmokseen onnistumalla kolmoskaaren takaa. Reilut kaksi minuuttia myöhemmin Maestranzi teki saman tempun siirtäen Italian 76-69-johtoon.

- Matchup-paikkaan siirtyminen antoi meille mahdollisuuden. Siihen puolustukseen kuuluu se valitettava mahdollisuus, että vastustaja voi päästä nurkasta lataamaan kolmosen. Nyt kaveri pisti pari sellaista ratkaisuhetkillä sisään, lisäsi Rannikko.

Jobinpostia ja selkärankaa

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmannilla riitti pelin jälkeen mietittävää.

- Pelivireemme ei ollut alussa samalla tasolla kuin Italialla. Olimme valitettavan pehmeitä. Syitä siihen on äkkiseltään vaikea löytää. Voi olla, että se johtuu osittain rutiinin puutteesta ja osittain vieraskentästä. Tekemisiämme pitää kuitenkin analysoida tarkasti, sillä seuraavissa peleissä meidän on voitettava tilanteita alusta lähtien. Näitä pelejä ei yksinkertaisesti voi voittaa, jos menettää pallon 22 kertaa, Dettmann pohti. 

- Samaan hengenvetoon on kuitenkin sanottava, että mieluummin minä valmennan joukkuetta, joka pelaa välillä vähän huonommin, mutta taistelee loppuun asti.

Dettmann antoikin miehistölleen täyden kunnian voittotaistoon noususta.

- Aika kova moraali joukkueella on, kun pystyi tuollaisen alun jälkeen kokoamaan itsensä. Mies- ja paikkapuolustuksen sekoitus toimi erinomaisesti ja iski Italian heikkouksiin, jotka löytyvät pelintekemisestä, Dettmann analysoi.

Suomen nousun arvoa nostaa se, että joukkue sai jobinpostia ottelun tiimellyksessä, kun kapteeni Hanno Möttölä joutui jättämään leikin kesken jalkavamman vuoksi. Möttölän vamman laatu selviää Suomessa tehtävissä tutkimuksissa.

Jo ennestään Suomella oli Italia-pelistä sivussa polvitähystykseen alkavalla viikolla joutuva Samuel Haanpää sekä rasitusmurtuman jäljiltä jalkaansa kuntouttava Petteri Koponen.

- Jos Suomen kokoiselta koripallomaalta puuttuu miehistöstä Koposen, Möttölän ja Haanpään tasoiset pelimiehet, niin eihän se voi olla näkymättä, Dettmann huokaisi.

Möttölä pelasi ottelussa 13 minuuttia, kaikki ensimmäisellä puoliajalla, ja teki viisi pistettä.

Suomen ykköspeluri Rannikko kokosi tililleen lopulta peräti 27 pistettä ollen kentän korikuningas. Virtanen heitti 13 ja Shawn Huff kymmenen pistettä.

Italian 213-senttinen Bargnani viimeisteli 24 pistettä. Bargnanin lailla NBA-seura Toronto Raptorsia edustava Belinelli nakutti 15 pistettä ja jakoi viisi koriin johtanutta syöttöä.

Suomen EM-karsinta jatkuu keskiviikkona, jolloin Espoon Barona Areenalla saapuu vieraaksi Israel. Ottelu käynnistyy klo 20. Ennen miesten peliä Suomi ja Montenegro kohtaavat naisten EM-karsinnan merkeissä klo 17 alkaen.

Italia – Suomi 82–73 (28-13, 19-21, 13-21, 22-18), Bari (ITA) 8.8.2010

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle