SaiPa iloitteli kotiedun

Keltapaitojen liigahistorian paras runkosarja päättyi murskavoittoon. TPS-verkko heilui peräti kuusi kertaa ja Jussi Markkanen torjui kauden viidennen nollapelinsä.

SaiPa pelaa kauden huipentavien pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella puolivälierissä Jyväskylän JYPiä vastaan ja lähtee niihin kotiedun turvin. Tämä ratkesi runkosarjan päätöskierroksella Sputnikien otettua vakuuttava 6-0 -voitto sarjataulukon häntäpään TPS:sta ja JYPin voitettua oma kotiottelunsa Bluesia vastaan.

Lähes 4500 katsojaa sai nähdä kotijoukkueelta pirteän esityksen, jossa maalinteossa onnistui kuusi eri pelaajaa ja pisteitä merkattiin peräti 14:lle eri pelaajalle. Jussi Markkasen toinen peräkkäinen ja kauden viides nollapeli vaati 24 torjuntaa.

SaiPan valmennusjohto oli laatinut olympiatauon jälkeisiin otteluihin joukkueelle omat harjoitukset erityisesti pudotuspelejä silmälläpitäen.

- Viimesen tauon jälkeen meillä oli seitsemän peliä ja teemana yksi playoffs-sarja. Meillä oli kolme voittoa ja kolme tappiota alla ja tänään sellainen "game seven". Oli meille tärkeää, että väännettiin tästä yhden sarjan voitto itsellemme, avasi valmentaja Pekka Tirkkonen hyvän latauksen pohjatyötä.

- Numerot vähän repesivät kolmannessa erässä. Tyytyväinen olen voittoon ja ollaan saatu kaikki terveet miehet kentälle hakemaan tuntumaa.

TPS:lle ottelussa ei ollut minkäänlaista panosta ja se näkyi joukkueen otteissa.

- Hyvin rimpuiltiin toisen erän puoliväliin asti. Harmi vaan, että meni lopussa numerot noin rumaksi, kommentoi suoritusta valmentaja Kai Suikkanen.

- Oltiin joka pelin osa-alueella pikkasen perässä ja sehän se taululla näkyy.

Vaikka SaiPa ei elämästä ja kuolemasta runkosarjan viimeisessä ottelussa enää kamppaillutkaan oli keltapaidoilla sen verran panosta, että otteluun lähtö oli odotetun nihkeä. Pelkästä hyvästä fiiliksestä pelannut TPS tuli virkeänä avauserään mutta virkeys ei tulostaululla näkynyt turkulaisten toivomalla tavalla. Edellisessä ottelussa SaiPan ainoan maalin iskenyt Lauri Taipalus sai loistosyötön b-pisteiden väliin Jesse Mankiselta ja SaiPa siirtyi johtoon jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen.

Suikkasta harmitti oman pään merkkausvirhe hyvän startin jälkeen.

- Alkuun tultiin peliin ihan hyvin. Taisi olla ensimmäinen kuti mikä lipsahti meille omiin.

Tirkkonen korosti avausmaalin merkitystä.

- Lähtö oli vähän vaikea mutta eka maali oli tärkeä. Se vähän vapautti meidän peliä.

SaiPa tappoi maalin jälkeen yhden alivoiman helposti ja otti sen jälkeen ottelun haltuunsa. TPS ei päässyt rakentelemaan hyökkäyksiä isäntien päätyyn ja Jussi Markkasella oli helppo työ pitää vierat maaleitta ensimmäisessä erässä.

Kotijoukkueelle tarjoutui erän jälkipuoliskolla mahdollisuus lisätä johtoa parin peräkkäisen ylivoiman ansiosta mutta ylivoimapelaamisessa on tällä hetkellä toivomisen varaa. SaiPa pääsi myös pelaamaan kahden miehen ylivoimaa hetkeksi mutta TPS:n Tapio Laakso kieputteli SaiPan puolustajia sen verran, että Dan Spang joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti tekopaikkaan luikerrellutta hyökkääjää.

Vaikka ylivoimat eivät lisämaaleja tuoneet ei se SaiPaa haitannut sillä toisessa erässä joukkue otti ison askeleen kohti kotiedun varmistamista. Viiden minuutin pelin jälkeen iski kolmosketju Tomi Leivon taisteltua kiekko Norrenan puolittaisen torjunnan jälkeen maaliin. Syöttöpisteet merkattiin tulevissa pudotuspeleissä varmasti tärkeälle parivaljakolle, sillä Sami Venäläisellä ja Ville Hämäläisellä on yhteensä yli 1300:n ottelun kokemus SM-liigasta ja lähes 130:n ottelun kokemus pudotuspeleistä.

Kolmannen kerran SaiPa onnistui aivan erän lopulla Roope Hämäläisen ohjattua Simon Backmanin laukaus Norrenan patjojen välistä maaliin. Aiemmin kaudella pitkän pätkän sivussa loukkaantumisen vuoksi olleelle Hämäläiselle uran toinen liigamaali maistui varmasti makealta.

Erässä nähtiin myös pari hienoa torjuntaa ja vielä sopivasti hyvin liki toisiaan erän puolivälissä. Ensin TPS:n Norrena kaappasi Janne Tavin kohti ylänurkkaa lähettämän laukauksen ja noin minuutti myöhemmin Teemu Virtala joutui toteamaan myös Markkasen hanskakäden olevan rautaisessa kunnossa.

Lähimmäksi maalia TPS pääsi Miikka Tuomaisen kilautettua pikkumusta tolppaan erän kuudennella minuutilla mutta edes videotarkistus ei muuttanut lukemia vieraiden kannalta lohdullisemmiksi.

Päätöerässä SaiPa kaunisteli lukemia mutta mahdollisesti uransa viimeisen ottelun pelannut TPS-vahti Fredrik Norrena ehti ennen kotijoukkueen maalijuhlia ryöstää kertaalleen komealla ja oikea-aikaisella syöksyllä Tomi Leivolta lähes varman maalin. Muutoin ei Norrenalla ollut paljoa mahdollisuuksia taistella henkisesti ja fyysisesti väsyneen näköisen joukkueen takana.

- (Niklas) Friman putosi (pelin) alussa ja mentiin viidellä pakilla ja sitten vielä (Sahaone) Morrison otti kympin niin oli neljä pakkia. Vähän se vaikeutti etenkin noin hyvää joukkuetta vastaan.

Morrisonin käytösrangaistus tosin tuli vasta 5-0 -vaiheessa sen jälkeen kun Patrick Davis ja Dave Spina olivat osuneet minuutin välein erän alkupuoliskolla. Loppulukemat viimeisteli ylivoiman jälkimainingeissa puolustaja Dan Spang ja viimeiset minuutit hienoa tunnelmaa halliin luonut Kisapuiston yleisö jännitti vain Jussi Markkasen nollapeliä. Sellainen sieltä lopulta tulikin ja se vaati yhden isomman venytyksen kun ottelua oli jäljellä pari minuuttia.

SaiPalle komea voitto antaa varmasti mukavan sysäyksen viikon päästä käynnistyviin puolivälieriin. Loukkaantumisten kanssa kauden aikana painiskelleella joukkueella on terveystilanne nyt erinomainen ja sen myötä valmennuksella on mahdollisuus kierrättää pelaajia tarpeen mukaan.

- Meillä taitaa olla tällä hetkellä kahdeksan tervettä pakkia ja hyökkäyspäässäkin löytyy miehiä. Tänään saatiin joitakin huilautettua ja sen myötä kaikille peliaikaa, iloitsi Tirkkonen.

TPS:n vaikean kauden päättyminen vihdoin oli varmasti niin pelaajille kuin valmentaja Kai Suikkasellekin pieni helpotus. Suikkanen toivotteli SaiPalle pitkää kevättä.

- Onnittelut tässä vaiheessa suorasta playoffspaikasta. Toivottavasti pärjäätte, on aina hieno katsoa, kun joku ns. pieni joukkue panee mahtiseuroille kampoihin.

Puolivälierät käynnistyvät kotiottelulla perjantaina 21. maaliskuuta.