Maxim Afinogenov oli Venäjän tehokkaimpia pelaajia ottelussa.

Leijonille tappio LG Hockey Gamesin avauksessa

Venäjä - Suomi 5-3 (1-1, 2-0, 2-2)

Suomi ja Venäjä aloittivat Ruotsin isännöimän EHT-turnauksen torstai-iltana Venäjällä, Moskovan esikaupunkialueella Mytischissä. Väkivahva kotijoukkue voitti luvuin 5-3, joten Leijonille jäi petrattavaa tuleviin LG-Hockey Games –otteluihin.

Suomi saapui Mytischin areenalle komeasti poliisisaattueessa valot vilkkuen. Valot välkkyivät myös hallissa ensimmäisenä Suomen toimesta, kun ajassa 10.00 Tommi Santala täräytti ylivoimalla Suomen 0-1 –johtoon. Sandiksen lämäri suoraan syötöstä upposi takakulman näyttävästi tolpan kautta. Syöttöpisteet Mikko Mäenpäälle ja Jere Karalahdelle.

Leijonien maalin johto kesti sekunnin yli seitsemän minuuttia. Kotijoukkue tuli tasoihin harmittoman näköisestä hyökkäyksestä. harmittoman näköinen oli myös hetkeä aiemmin sattunut tilanne, jossa Leijonalaituri Mika Pyörälä loukkasi itsensä. Alaraajavamman saaneen Pyörälän turnaus loppui valitettavan lyhyeen – takataskuun jäi noin 12 minuuttia peliä ja yksi rystylämäri Venäjän maalin pystytolppaan.

Toiseen erään pelaavaan kokoonpanoon luisteli Leijonatulokas Jani Lajunen. Blues-hyökkääjä otti Pyörälän paikan Petteri Wirtasen johtamasta kolmikosta (toisella laidalla Riku Hahl). Lajusen avauspiirrot A-maajoukkuepaidassa olivatkin sitten toisen erän harvoja positiivisia Suomi-uutisia. Erän maalit menivät 2-0 Venäjälle, joten kolmanteen erään lähdettiin isäntien 3-1 –johtoasemista.

Suomen valmennusjohto joutui rukkaamaan viimeiseen erään jo toisen kerran ketjukoostumuksia, kun Petri Kontiola sai toisen erän loppuun 10 minuutin käytösrangaistuksen lauottuaan kiekon summerin soimisen jälkeen – Konnan puolustukseksi sanottakoon, että mies ei ollut likimainkaan ainoa, joka ei kuullut summeria. Kontiolan paikan ykkösketjun keskellä otti Hahl, Petteri Wirtanen siirtyi samalla sentterin tontille kolmosketjuun.

Ottelu tuntui ratkenneen, kun Venäjä paineli erän puolivälissä ylivoimalla 4-1 –johtoon. Mutta sisukas Suomi ei luovuttanut ja parinkymmenen sekunnin tehojakson jälkeen ottelu oli viisi minuuttia ennen täyttä aikaa luvuissa 4-3. Suomen maaleista vastasivat Riku Hahl (joissain tilastoissa merkitty virheellisesti Lajusen nimiin) ja ensimmäisen A-maaottelumaalinsa tehnyt Ossi Louhivaara.

Leijonien kiri ei kantanut kuitenkaan aivan maaliin saakka. Venäjä iski vielä yhden maalin ajassa 59.30. Tätä maalia Leijonamaalivahti Karri Rämö katseli vaihtoaition puolelta. Suomen parhaana palkittiin terävästi liikkunut puolustaja Sami Vatanen.

– Pelimme parani koko ajan loppua kohden, mutta joka tapauksessa tappio harmittaa rajusti. Seuraavaan peliin pitää saada turhat jäähyt pois, enemmän pelirohkeutta ja oman suoritustason nostoa muutamalta pelaajalta, kommentoi päävalmentaja Jukka Jalonen tuoreeltaan ottelun jälkeen.